Go Back
Vytlačiť

Fazuľová polievka

Keď je hustá, druhý chod ani netreba

Ingrediencie

  • cca 300 gramov fazule najlepšia veľká - bujaky
  • koža zo slaniny stačí asi ako dlaň
  • 2 bobkové listy
  • 1 nožička údenej klobásky alebo aj čisté údené mäsko
  • 1-2 zemiaky nemusia byť
  • 1 smotana na šľahanie
  • 2 PL múky
  • 1 ČL vegety najlepšie domácej
  • 1 zeleninový stačí aj bujón, alebo hovädzí vývar
  • 1/2 ČL soli
  • 5 PL octu
  • 8-9 PL cukru áno, naozaj až 9

Inštrukcie

  1. Fazuľu dáme večer do cca 3 litrového hrnca namočiť. Na druhý deň, keď ideme variť, vodu zlejeme, fazuľu ešte prepláchneme a dáme variť do čistej vody.
  2. Bude menej plynov a tá voda nie je až tak zdraviu prospešná.
  3. Fazuľa je v podstate nejedlá a až varením sa z nej stáva jedlý a zdraviu prospešný produkt (hlavne vláknina).
  4. Fazuľu teda na druhý deň dáme do čistej vody, pridáme kožu zo slaniny, bobkový list a varíme pomaly tak 1,5 hodiny. Nie každá fazuľa sa tak "rýchlo" uvarí, preto treba ochutnať a variť, až kým nezmäkne.
  5. Keď je fazuľa už takmer uvarená, pridáme nakrájané zemiaky, údené mäsko (ak sme zvolili tento variant), vegetu, bujón a soľ a varíme, až kým sa zemiaky celkom uvaria.
  6. V miske do hladka vymiešame smotanu a múku. Ak sa nám nedá dobre vymiešať, môžeme pridať trošku studenej vody. Najlepšie sa vymieša ponorným mixérom.
  7. Pridáme do polievky a necháme zovrieť. Keď polievka znova zovrie, ochutíme zohriatym octom a cukrom.

Poznámky k receptu

FINTA: Klobásku nakrájame na kolieska, opražíme na panvici a pridáme do hotovej polievky. Bude oveľa lepšia :-) POZNÁMKA: Ak máme domáce údené, nechajme ho vo vode od začiatku varenia. Také mäsko potrebuje viacej času. Ak máme kupované (rolka, moravské mäso, ... proste tie jemnejšie), tak stačí pridať so zemiakmi. Zemiaky ani údené tam samozrejme nemusia ísť - ani klobáska. Ale je to s nimi podstatne lepšie. Ja som tentokrát dal len klobásku, ale samozrejme zvyknem aj údené a zemiaky.