Go Back
Vytlačiť

Mrkvová polievka (hustá)

Mrkvový krém - hustá polievka v mrkvy - ako pre bábätká

Ingrediencie

  • 6 ks veľké mrkvy
  • 1 ks pretžlen
  • 1 cibuľa - väčšia
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL vegety
  • soľ podľa chuti
  • 1 bujón najlepšie zeleninový
  • krutóny na vrch alebo niečo podobné
  • opražené slnečnicové semiačka na vrch

Inštrukcie

  1. Na oleji opražíme nadrobno nakrájaný petržlen, cibuľu, a polovicu mrkvy (3 ks).
  2. Podlejeme vriacou vodou, pridáme vegetu a dusíme tak 15 minút.
  3. Medzitým dáme uvariť druhú polovicu mrkvy nakrájanú tak na menšie kúsky (asi ako hrášok) s bujónom.
  4. Pozor, nakrájanú mrkvu dáme variť do vriacej vody a nie do studenej, ktorú privedieme do varu. Rozdiel na chuti je dosť podstatný.
  5. Keď sa nám orestovaná zelenina v prvom hrnci uvarí, rozmixujeme ju ponorným mixérom, dochutíme podľa potreby soľou a pridáme uvarenú mrkvu z druhého hrnca (bez vody, kde sa varila).
  6. Pri podávaní ju môžeme posypať krutónkami, ale veľmi dobré sú aj na suchej panvici opražené olúpané slnečnicové semiačka)

Poznámky k receptu

TYP 1: Pozor, niekto nemusí mať petržlen rád, vtedy ho odporúčam vynechať, lebo ho tam cítiť. Ja ho ale v tejto forme milujem. Typ 2: Na záver môžete polievku pokvapkať pár kvapkami citrónu, alebo pomaranča (toho môže byť aj viacej) Dodá to polievke zaujímavý podtón.