Go Back
Vytlačiť

Liptovská kapustnica

Kapustnicu som mal vždy rád, ale odkedy som ochutnal liptovskú kapustnicu, tak ju milujem. Liptovská kapustnica proste nemá chybu.

Ingrediencie

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 3 litre hovädzieho vývaru v krajnom prípade bujón
  • 1 stredne veľký paradajkový pretlak
  • dusená šunka šál
  • 2-3 zemiaky
  • domáca údená klobása
  • smotana na varenie
  • 2 PL hladkej múky

Inštrukcie

  1. Kyslú kapustu vyžmýkame. Vodu nevylejeme - ešte ju budeme potrebovať.
  2. Aby sa nám dobre jedla, tak kapustu nakrájame na menšie kúsky.
  3. Na trošku bravčovej masti ju len kratulinko (minútku) osmahneme a podlejeme horúcim vývarom a pridáme rajčinový pretlak. Kľudne môžeme dať aj z bujóna - rozdiel v konečnom výsledku nie je až taký fatálny.
  4. Kapustu varíme zo 20-30 minút. Ochutnáme a ak sa nám zdá málo kyslá, tak pridáme z vody, čo sme si dali nabok. Ja osobne použijem všetku - mám rád kyslejšiu.
  5. Pridáme nakrájané zemiaky, údenú šunku a klobásku (ak máte malé deti, klobásku môžete vynechať). Varíme ďalších 30-40 minút a zahustíme smotanou, v ktorej sme zamiešali 2 PL hladkej múky.
  6. Necháme prejsť varom a aj keď to bude lákať, najlepšia bude na druhý deň (alebo tretí).