-
Paradajky majú tú vlastnosť, že sa dokážu veľmi dobre kozervovať bez pridania konzervačných látok.
-
Všetko totiž už obsahujú prirodzene a preto nie je problém použiť paradajky z konzervy, sú vynikajúce a často oveľa lepšie, ako čerstvo kupované v hypermarkete, lebo do konzervy musia ísť už zrelé paradajky, kdežto do hypermarketu idú ešte zelené, nezrelé a zrejú až cestou na pulty.
-
Pravdepodobne najjednoduchšia a najrýchlejšia hustá polievka v strednej Európe (ak sa pripravuje z konzervy, tak je ešte jednoduchšia).
-
V hrnci na troške masla orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
Trošku viac, ako len do sklovita. Musí trošku chytiť farbu - nie pripáliť.
-
Nakrájené olúpané paradajky vylejeme do hrnca. Konzervy ešte prepláchneme vodou (400ml) a túto vodu nakoniec tiež vylejeme do hrnca. V hrnci teda máme paradajky a vodu v pomere 2:1.
-
Pridáme cukor a nakrájanú mrkvu (ideálne štvrťky kolieska - lepšie sa bude mixovať). Privedieme do varu a veľmi pomaličky varíme 10-15 minút. Záleží hlavne od toho, akú máme mrkvičku.
-
Ak je mrkva čerstvá a mladá, stačí 10 minút. Ak je staršia, treba 15. Po uvarení mrkvy priamo v hrnci všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Metličkou zamiešame strúhanku. Polievky získa zaujímavú štruktúru, prejaví sa na vnímaní chuti.
-
Na tanieri ešte posypeme syrom. Mne osobne chutí parmezán (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, alebo Pecorino), ale môže byť aj Eidam, alebo komu aký chutí.