Go Back
Vytlačiť

Fazuľová polievka s údeným mäsom

Fazuľová polievka vhodná na desiatu aj na obed - s chlebom zasýti tak, že už vám v žalúdku nezostane miesto na nič iné

Ingrediencie

  • 250 g fazuľa
  • 2 l voda
  • 400 g údené bravčové mäso napr. rolka alebo aj kolienko alebo rebrá - keďže sú tam kosti, tak aj väčšie množstvo
  • m ôžeme pridať aj 1-2 klobásky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL olej
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 zemiak
  • po štipke:
  • mletá červená paprika sladká aj štipľavá
  • majoránka
  • čierne mleté korenie
  • čierne korenie
  • nové korenie
  • soľ - až na záver podľa potreby
  • kyslá smotana na dochutenie

Inštrukcie

  1. Fazuľu namočíme do vlažnej vody na 6-8 hodín. Scedíme. Na panvičke opražíme na oleji na drobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.
  2. Mäso vložíme do veľkého hrnca, pridáme fazuľu, opraženú cibuľu, očistenú na koliečka nakrájanú mrkvu, petržlen a na kocky nakrájané zemiaky, koreniny a zalejeme vodou.
  3. Varíme, kým nie je mäso aj fazuľa mäkké. Na záver dosolíme podľa chuti - údené mäso je dosť slané, preto niekedy netreba soliť vôbec.
  4. Mäso vyberieme, odstránime kosti a kožu, pokrájame na kúsky a vrátime naspäť do polievky.
  5. Pri podávaní môžeme dochutiť PL kyslej smotany.