-
Šošovicu namočíme na 2 hodiny do vody. Ideálne by bolo, keby sme predtým varili údené koleno, lebo s takou vodou je polievka najlepšia.
-
Ak nemáme, nevadí, dáme čistú vodu a kožku zo slaniny - minimálne tak 10*10 cm, ale viac je lepšie (kľudne aj 5x viac).
-
Po 2 hodinách dáme pomaly variť a varíme do zmäknutia šošovice, čo je zhruba 40-50 minút. Dosť záleží aj od šošovice, to si odskúšajte.
-
Po polhodine varenia (šošovica teda ešte nie je úplne mäkká) pridáme nakrájané zemiaky, klobásku a soľ. So soľou opatrne, ak ste mali slanšie koleno, alebo kožku zo slaniny, môžete dať menej soli. Zemiaky dosť soli poberú, ale ešte budeme dochucovať octom a cukrom.
-
Zemiaky pomaly varíme asi 10 minút. Dovarené - pridáme nakrájané párky. Párky nemusíme variť. Ich názov je odvodený od spôsobu tepelnej úpravy: PARIŤ. /plne im stačí prehriať sa v polievke a ešte ju aj tak raz necháme prejsť varom. Čítajte ďalej...
-
V miske do hladka vymiešame smotanu s rovnakým dielom vody, pridáme dve kopcovité polievkové lyžice hladkej múky a zamiešame do polievky. Necháme zovrieť a polievka sa nám zahustí.
-
Ochutíme ešte octom a následne cukrom. Platí pravidlo, že cukru treba 2x toľko, ako octu. Najprv len opatrne, niekto nemá až tak rád sladké. Ja sa dostanem vždy až na 5 PL octu a 10PL cukru. Vy ale skúste najprv len 2 PL octu a 4 PL cukru a postupne pridávajte, ak Vám je málo.
-
Necháme trošku prejsť varom (2-3 minútky) a môžeme podávať. Najlepšia je však rozhodne na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a polievka "dozrie".
-
Môžeme ozdobiť jarnou cibuľkou, alebo pažítkou a podávame rozhodne s čerstvým rožkom :-)