-
Hlivu ustricovitú očistíme a pokrájame na širšie dlhé pásy.
-
Očistenú cibuľu pokrájame na jemno i čerstvú feferonku, očistený cesnak pokrájame na drobno, čím bude cesnaku viac, tým bude polievka lepšia. Petržlenovú vňať posekáme na drobno.
-
V hrnci na rozohriatej domácej bravčovej masti orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, feferonku, čerstvo mleté čierne korenie a krátko orestujeme.
-
Prihodíme hlivu ustricovitú a restujeme do odparenia všetkej tekutiny, prisypeme sladkú mletú červenú papriku a necháme ju v horúcom tuku úplne rozpustiť, všetko zasypeme hladkou múkou a za usilovného miešania múku orestujeme, zalejeme domácim vývarom z hovädzích špikových kostí, rozmiešame do hladka, aby v polievke neboli žiadne hrudky z múky, len jemne osolíme, lebo vývar je slaný dosť.Múka polievku primerane zahustí.
-
Pridáme lyžičku Erős Pista - recept TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1172, polievku privedieme do varu a varíme na strednom plameni, kým nezmäkne hliva ustricovitá - asi 30 minút.
-
Pred koncom výrazne ochutíme drvenou sušenou majoránkou.
-
Horúcu polievku naberieme do tanierov, posypeme čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou a servírujeme s domácim čerstvo upečeným slaným rohlíkom ako pravú držkovú.
-
Hliva ustricovitá je jedlá huba, rastie na kôre stromov vo veľkých trsoch, je bielej, oceľovomodrej, sivofialovej, sivohnedej až hnedej farby lastúrovitého tvaru, má široký veľký prehnutý klobúk s ostrým okrajom, krátky pomerne tuhý hlúbik, dužina je šťavnatá, lupene sú úzke a husté, vejárovite sa zbiehajú k hlúbiku, je bez vône a má lahodnú chuť.
-
Hliva rastie na kmeňoch stromov a pňoch od októbra do marca, ktoré deštruuje.