-
Vypitvaného domáceho kukuricou kŕmeného kohúta očistíme, umyjeme, osušíme a rozporcujeme.
-
Droby - krídla, srdce, žalúdok, hlavu, hrabáky a krk použijeme na polievku.
-
Pečeň použijeme do náplne alebo na knedličky, ostatné časti na iné hlavné jedlo.
-
Droby, hrabáky a vyrezaný žltý tuk z kohúta dáme do veľkého hrnce, postavíme na liatinovú platňu na sporáku, zalejeme studenou vodou a na nejslabšom plameni pomaly privedieme do varu, osolíme, prikryjeme a varíme veľmi pomalým varom do zmäknutia - asi 5 hodín i viac, čo závisí i od veku kohúta.
-
Vody dávame viac, pretože behom varenia už vodu nedolievame. Prípadnú penu z vývaru zbierame priebežne, ale pri tomto varení sa prakticky netvorí.
-
Medzitým očistíme zeleninu, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, pór, cesnak a cibuľu, ktorej spodnú šupku ponecháme, pretože dodá vývaru krásnou farbu.
-
Očistíme zelenou papriku.zbavíme ju jadrovníka, žiliek a semienok, paradajku zbavíme stopky. Všetku zeleninu umyjeme a pokrájame na väčšie kusy.
-
Cibuľu, cesnak, feferonku, zelenú papriku a paradajku ponecháme vcelku. Vňate petržlenu a zeleru umyjeme. Pripravíme potrebné korenie a síce celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky a bobkové listy.
-
Asi 45 minút pred koncom varenia pridáme všetku zeleninu, koreniny a vňate. Ked je zelenina uvarená na skus - al dente, vyberieme ju aj s uvarenými drobami do misy, nepotrebné časti vyhodíme, vývar necháme asi 20 minút sadnúť, potom scedíme do iného hrnca, kam pridáme pokrájanú zeleninu ako mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb. Dalej pridáme do vývaru pokrájané srdce, žalúdok a mäso, ktoré sme obrali z krídel a krku.
-
Horúci vývar aj s drobami a zeleninou naberieme do tanierov a podávame posypané čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou. Kto chce, môže zavariť ešte domáce rezance, pečeňové knedličky, krupicové halušky apod., to záleží už len na Vás. Vychladnutý vývar ss dá zmraziť, v chladničke vydrží až 7 dní. Možno použiť vývar na podlievanie pečeného masa, do omáčok a rôznych polievok ako základ.
-
Mala som možnosť kúpiť domáceho kukuricou kŕmeného kohúta z dedinskej farmy, niekedy kupujem priamo z dvora alebo v metre.
-
Kohút je síce drahší, ale je to dobrá investícia do kvalitnej hydiny, z ktorej môžeme výhodne pripraviť viac výborných jedál pre viac osôb
-
Správne uvarený vývar z kohútich drobov je peknej zlato - žltej farby, číry, krásne priezračný a po vychladnutí rôsolovatie. Vývar je úžasne chutný, posilňujúcí a má výrazné liečivé účinky.