Go Back
Vytlačiť

Pôvodné makové (a iné) šúľance

Šúľance so zdravou fintou na záver. Hádam v každom kraji existovala špecialita, ktorej základ vychádzal z tejto receptúry

Ingrediencie

  • 800 g zemiakov
  • 250 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 čl soli

Inštrukcie

  1. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode (1čl soli) a necháme vychladnúť. Po vychladnútí ich ošúpeme a nastrúhame, alebo popučíme na jemno. Pridáme vajce a soľ a vypracujeme cesto.
  2. Z cesta vytvarujeme pásiky hrubé asi 2 cm a na dlžke nezáleží, lebo z neho budeme odkrajovať tak 1 cm kúsky, ktoré ručne ešte ušúľame do tvaru šúľancov.
  3. Takto pripravené surové šúľance môžeme rovno hodiť do vriacej vody a keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
  4. Ak ich ale pred varením ešte hodíte do múky (hrubej) a takto ich obalíte, môžete ich dať zamraziť. Zamrazujte ale v jednej vrstve a zmrazené potom dať spolu, lebo sa Vám spraví neforemná hmota.
  5. V každom prípade, keď ich uvaríte (či už čerstvé, alebo neskôr mrazené), môžete ich posypať mletým makom, kakaom, mletými orechmi, strúhankou. Vrch polette troškou masla (klasické rozpustené) a posypte práškovým cukrom. Ak sa neviete rozhodnúť pre posýpku, dajte všetky :-)

Poznámky k receptu

FINTA NA ZÁVER Aby tento pokrm nebol taký ťažký a mastný, už naši prarodičia v niektorých regiónoch vedeli, že časť masla sa dá nahradiť cukrovou vodou. Skaramelizovali 4 PL cukru a keď sa cukor roztopil, pomaly primiešali zhruba 1 dl vody (pozor, riadne to zašuští) - naozaj prilievať pomaličky. Masla potom dali sotva polovicu a aby boli šúľance šťavnaté v výživné, poliali ich ešte touto skaramelizovanou cukrovou vodou. Cukor človek strávi lepšie, ako masť. Skúste si ruky zababrať sladkou vodou, alebo masťou. čo si umyjete ľahšie. Podobne sa to deje aj v našom žalúdku.