Go Back
Vytlačiť

Domáce, jemné - nepálivé lečo

Na lečo existuje desiatky až stovky receptov. Tento je vyladený ako pre gurmána.

Ingrediencie

  • 2 kg zrelých rajčín
  • 2 kg nepálivej papriky
  • 1 kg cibule
  • 115 g rajčinový pretlak
  • 1,5 dl oleja
  • 25 g soli 2,5 kopcovitých čajových lyžičiek

Inštrukcie

  1. Zeleninu si umyjeme a pripravíme.
  2. Do menšieho hrnca dáme variť vodu a rajčinu na opačnom konci, ako je stopka narežeme do kríža.
  3. Ponoríme do vriacej vody na cca 20 sekúnd, vyberieme a hneď vložíme do väčšej misy so studenou vodou.
  4. Takto pripravíme všetky rajčiny a potom ich ulúpeme z kože - pôjde to ľahko.
  5. nakrájema cibuľu, papriku zbavíme jedrovníkov, tiež nakrájame do samostatnej misy na drobno a olúpané rajčiny nakrájame (tiež do samostatnej misky) na štvrťky, zbavíme ich tvrdého stredu.
  6. Do väčšieho hrnca (5 litrov) dáme olej a dáme doň pražiť cibuľu.

Poznámky k receptu

Poznámka: Cibuľu dáme do horúceho oleja, nie do studeného. Pražíme až kým nezačne chytať farbu - toto je dôležité - odmení sa nám na výslednej chuti. Keď Cibuľa chytí trošku farbu (ešte ale neide do hneda), pridáme soľ a nadrobno nakrájanú papriku a podusíme tak 10 minút. Celá hmota stratí trošku na objeme a pustí šťavu. Pridáme pretlak a nakrájané rajčiny (tie tvrdé stredy sú naozaj neželané). Privedieme do varu a varíme POMALY tak 10-15 minút, kým nepustí šťavu. Plníme vriace do menších pohárov (3dl - vyjde tak na 12 ks) a sterilizujeme vo veľkom hrnci ponorené tak do polovice vo vode pri teplote okolo 90stupňov zhruba 10 minút. Necháme vychladnúť v tom hrnci do druhého dňa. FINTA KU STERILIZÁCII: Cieľom sterilizácie je dostať von vzduch z pohárov. Ak chcete mať lepšie zasterilizované, tak použite tento postup: Predtým, ako naložíte do pohára lečo, predhrejte si ho. Ja to robím tak, že v pohároch mám naliatu horúcu vodu a pred naplnením ju len vylejem. Keď naložím do pohára lečo, tak ho prikryjem viečkom, ale nezatiahnem. Idem nakladať do druhého pohára. Prikryjem druhý pohár a až teraz zatiahnem prvý pohár. Tent čas je dôležitý na to, aby sa vzduch, ktorý nachádza v pohári zohrial. Zohriaty vzduch má podstatne väčší objem, ako studený (teplovzdušné balóny) a tak sa z pohára SÁM VYTLAČÍ. O to menej treba potom sterilizovať a napriek tomu bude zasterilizované lepšie. A to už ani nehovorím o tom, že samotné razjčiny majú samokonzervačné vlastnosti, preto netreba žiadne konzervanty používať.