-
Očistíme všetku zeleninu a pokrájame.
-
Cuketu, baklažán, /ja som nedala, naši ho neobľubujú, dala som viac cukety/ zemiaky, cibuľu, paradajky a kápiu pokrájame na kolieska o hrúbke asi 3 mm, cesnak pokrájame na plátky, petržlenovú vňať posekáme na drobno.
-
Dáme všetko do hrnca, v ktorom môžeme piecť v rúre a má pokrievku, zeleninu v hrnci osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, posypeme oregánom, polejeme olivovým olejom, prilejeme studenú vodu, všetko spolu dobre premiešame rukami, aby každý kúsok bol obalený.
-
Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, pečieme 40 minút pri tejto teplote, potom odstránime pokrievku, premiešame, zvýšime teplotu na 200 stupňov C a pečieme ešte 10 až 15 minút, kým sa neodparí všetka tekutina, posypeme čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou, podávame v nádobe, v ktorej sa Briam piekol.
-
Pokiaľ podávame ako samostatné jedlo, servírujeme k Briamu ešte zvlášť v miske syr Feta a ako prílohu zvolíme čerstvo upečený domáci chlieb, každý si naberie na svoj tanier, koľko mu chutí.
-
Briam servírujeme ako prílohu k rôznym grilovaným mäsám, najlepšie chutí vlažný. Ide o tradičné grécke letné jedlo s viacerými známymi variantami, zelenina sa krája na plátky alebo hrubšie rustikálne kusy, často sa pridáva ešte zelená paprika, baklažán, červená cibuľa, v kyperskej oblasti baby karotka a cherry paradajky, z byliniek to býva najčastejšie petržlenová a koriandrová vňať alebo čerstvý kôpor, je to veľmi chutné, vegetariánske variabilné a ľahké letné jedlo, vhodné v horúcich sparných letných dňoch ako výborný obed či večera.