Go Back
Vytlačiť

Fašírka zo zeleniny s čubricou

Dostala som viac koreniacej zmesi čubrica, už som ju úspešne použila do mäsových jedál, teraz do zeleninových fašírok a oplatí sa, jedlo krásne ochutí a prevonia.

Ingrediencie

  • 300 gramov čerstvej mrkvy
  • 200 gramov čerstvého petržlenového koreňa
  • 150 gramov zeleru - buľva
  • 100 gramov kalerábu
  • 150 gramov karfiolu
  • 100 gramov mrazeného hrášku
  • čerstvá petržlenová a zelerová vňať podľa chuti
  • 2 včerajšie žemle
  • 1 vajce
  • 3 lyžice detskej krupice
  • strúhanka na zahustenie podľa potreby
  • 2 lyžičky čubrice
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • slnečnicový olej na vyprážanie podľa potreby

Inštrukcie

  1. Najprv pripravíme a očistíme všetku zeleninu.
  2. Mrkvu pokrájame na plátky a tie na malé kocky.
  3. Tak isto pokrájame celer, petržlen, kaleráb, postupne dáme do studenej vody.
  4. Pokrájame očistenú cibuľu na malé kocky. Karfiol vyberieme z mrazničky necháme rozmraziť a uvaríme v osolenej vode asi 5 až 7 minút nie úplne do mäkka a scedíme z vody. Pokrájanú koreňovú zeleninu scedíme z vody a pridáme do panvice s olejom, kde sme už osmažili predtým cibuľu a spolu celé opražíme ešte 8 minút.
  5. Zeleninu necháme úplne vychladnúť. Uvarený karfiol rozdrobíme pomocou vidličky, prichystáme čubricu. Ku karfiolu pridáme vychladnutú zeleninu, posekanú vňať petržlenu a celeru a vo vode namočenú a vytlačenú žemľu. Pridáme ešte soľ, čerstvo mleté čierne korenie, čubricu, vajce, zelený hrášok a dobre premiešame.
  6. Hrášok som mala mrazený, nevarila som ho, on zmäkne dostatočne pri vyprážaní, nezvädne, ani sa nerozpadne, ale zostane pekne celý a trošička na skus - čo je oveľa chutnejšie. Pridáme detskú krupicu, pohltí nadbytočnú vlhkosť, strúhankou zahustíme do potrebnej hustoty, znovu celé premiešame a necháme ešte 15 minút postáť, aby nabobtnala krupica a prepojili sa všetky chute.
  7. Vlhkými rukami vytvarujeme gule, ktoré dlaňami sploštíme a ešte fašírky obalíme v strúhanke. Fašírky opražíme z oboch strán v horúcom oleji pekne do červena a chrumkava - z každej strany asi 4 minúty. Pri vyprážaní krásne rozvoniava čubricou. Podávalme ich horúce so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou.

Poznámky k receptu

Čubrica je bulharská koreninová zmes s bylinkami, je veľmi chutná, obsahuje saturejku, senovku grécku, ide o zmes korenia, ktorú tvorí paprika sladká aj pálivá, čierne aj biele korenie, soľ, zvýrazňovač chuti a samozrejme saturejka, ktorá dodáva zmesi typickú chuť a vôňu. Korenie vôňou pripomína ligurček. Čubrica potláča nadúvanie a preto je vhodná na použitie ku strukovinám, obzvlášť chutí vo fazuľovej polievke. V balkánskych krajinách sa používa hojne do mletého mäsa, vaječných jedál, do šalátov, hustých zeleninových polievok, na ochutenie zeleniny, mäsa, pomazánok, syrov, polievok,jogurtov, tvarohu, jahňacieho mäsa, diviny, rýb, hydiny, plnky, množstva iných jedál z nich pripravených, je nádherne voňavá a má pozitívne zdravotné účinky,dokáže osviežiť, ozvláštniť a krásne prevoňať, ochutiť akékoľvek jedlo, dokonca aj obyčajné zemiakové placky.