Čubrica je bulharská koreninová zmes s bylinkami, je veľmi chutná, obsahuje saturejku, senovku grécku, ide o zmes korenia, ktorú tvorí paprika sladká aj pálivá, čierne aj biele korenie, soľ, zvýrazňovač chuti a samozrejme saturejka, ktorá dodáva zmesi typickú chuť a vôňu. Korenie vôňou pripomína ligurček. Čubrica potláča nadúvanie a preto je vhodná na použitie ku strukovinám, obzvlášť chutí vo fazuľovej polievke. V balkánskych krajinách sa používa hojne do mletého mäsa, vaječných jedál, do šalátov, hustých zeleninových polievok, na ochutenie zeleniny, mäsa, pomazánok, syrov, polievok,jogurtov, tvarohu, jahňacieho mäsa, diviny, rýb, hydiny, plnky, množstva iných jedál z nich pripravených, je nádherne voňavá a má pozitívne zdravotné účinky,dokáže osviežiť, ozvláštniť a krásne prevoňať, ochutiť akékoľvek jedlo, dokonca aj obyčajné zemiakové placky.