Go Back
Vytlačiť

Zapekané zemiaky s rybím filé a špenátom.

Zapekané zemiaky s rybím filé a špenátom - dobré a zdravé

Ingrediencie

  • 800 g zemiakov
  • 700 g rybieho filé
  • mlieko na namočenie filé
  • 450 g špenátu kocka zmrazeného,
  • 2,5 dl bieleho vína
  • 2,5 dl mlieka
  • 60 g masla
  • 2 pol. lyžice hl. múky
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • štipka muškátového orieška
  • sardelová pasta
  • olej

Inštrukcie

  1. Zemiaky uvaríme v šupe, ošúpeme a nakrájame na kolieska.
  2. Rozmrazené rybie filé namočíme na hodinu do mlieka.
  3. Potom mlieko zlejeme a filé necháme odkvapkať.
  4. Z jednej strany ho osolíme, okoreníme, z druhej strany ho natrieme sardelovou pastou.
  5. Potom ho opečieme na masle, zalejeme vínom a 10 minút podusíme.
  6. V inom hrnci udusíme špenát na jednej lyžici masla, osolíme.
  7. V ďalšom hrnci z 2,5 dl mlieka, múky a masla urobíme bešamelovú omáčku (na masle opražíme múku a opatrne prilievame studené mlieko za stáleho miešania, aby sa neurobili hrudky), do ktorej prilejeme víno, v ktorom sa varila ryba.
  8. Ohňovzdornú misku natrieme olejom, postupne do nej kladieme tretinu zemiakov, posolíme, zalejeme bešamelom, 1/2 filé, posypeme muškátovým orieškom, zalejeme bešamelom, druhú tretinu zemiakov, na to vrstvu špenátu, bešamel, na záver rybie filé, posypeme muškátovým orieškom, poslednú vrstvu zemiakov, bešamel a na koniec zasypeme strúhaným parmezánom.
  9. Dáme zapiecť do rúry na asi 15 minút na 190 °C.