-
Najprv necháme vzísť kvások.
-
Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme čerstvé kvasnice a na teplom mieste necháme vzísť. Kvalitné čerstvé kvasnice proces kysnutia zvládnu počas 5 až 10 minút.
-
Vo väčšej mise zmiešame múku so štipkou soli a pridáme vykysnutý kvások a olej.
-
Prepracujeme vareškou do tej doby, než sa cesto prestane lepiť na varešku i steny misy.
-
Povrch zaprášime múkou, misu prekryjeme utierkou a necháme kysnúť.
-
Po vykysnutí ešte raz prepracujeme rukami a necháme ešte raz kysnúť.
-
Cesto tým získa žiadúcu nadýchanosť. Z cesta vyváľame tenkú placku na slaný koláč a preložíme ju na papierom na pečenie vyložený okrúhly pekáč.
-
Do vychladnutej cibule podusenej s bylinkami na masle vmiešame postupne na kocky nakrájanú slaninu alebo údené mäso či šunku, pridáme smotanu (créme fraiche) a spojíme s 3 ks vajec, posolíme, pokoreníme, dobre premiešame a náplň nalejeme do koláčovej formy, ktorú sme si vyložili cestom. V predohriatej rúre na 190 °C pečieme podľa potreby cca 30 až 40 minút.