Go Back
Vytlačiť

Cibuľový slaný koláč

Cibuľový koláč - fantastický ako chuťovka k vínu aj pivu, alebo aj ako obed

Ingrediencie

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru
  • 80 ml oleja alebo 80 g rozpusteného masla
  • Náplň:
  • 500 g cibule - ošúpať a nakrájať
  • 2 PL masla
  • 100 g prerastenej slaniny údeného mäsa alebo šunky
  • 250 g kyslej smotany créme fraiche
  • 3 vajcia
  • soľ a korenie
  • podľa chuti bylinky rasca, tymián

Inštrukcie

  1. Najprv necháme vzísť kvások.
  2. Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme čerstvé kvasnice a na teplom mieste necháme vzísť. Kvalitné čerstvé kvasnice proces kysnutia zvládnu počas 5 až 10 minút.
  3. Vo väčšej mise zmiešame múku so štipkou soli a pridáme vykysnutý kvások a olej.
  4. Prepracujeme vareškou do tej doby, než sa cesto prestane lepiť na varešku i steny misy.
  5. Povrch zaprášime múkou, misu prekryjeme utierkou a necháme kysnúť.
  6. Po vykysnutí ešte raz prepracujeme rukami a necháme ešte raz kysnúť.
  7. Cesto tým získa žiadúcu nadýchanosť. Z cesta vyváľame tenkú placku na slaný koláč a preložíme ju na papierom na pečenie vyložený okrúhly pekáč.
  8. Do vychladnutej cibule podusenej s bylinkami na masle vmiešame postupne na kocky nakrájanú slaninu alebo údené mäso či šunku, pridáme smotanu (créme fraiche) a spojíme s 3 ks vajec, posolíme, pokoreníme, dobre premiešame a náplň nalejeme do koláčovej formy, ktorú sme si vyložili cestom. V predohriatej rúre na 190 °C pečieme podľa potreby cca 30 až 40 minút.