Go Back
Vytlačiť

Zemiakové syrové pagáče

Ľahké, nadýchané, vydržia čerstvé aj 2-3 dni. Ak ich zamrazíte, tak aj mesiac :-)

Ingrediencie

  • 250 g hladká múka
  • 250 g polohrubá múka
  • 250 g zemiakov uvarených v šupke
  • 350 ml vlažného až teplého mlieka
  • 100 ml oleja
  • 2 žĺtky
  • 2 čl soli
  • 2 čl cukru
  • sušené droždie 7g sáčok
  • strúhaný parmezánovitý syr tvrdý slaný
  • Na potretie - na vrch
  • 1 vajce vyšľahať
  • nasucho opražený sezam
  • nasucho opražené slnečnicové semiačka
  • strúhaný syr mak, rasca, ...

Inštrukcie

  1. Máte domácu pekáreň na chleba ?
  2. ANO: Najjednoduchšie je všetky suroviny na pagáče (okrem zemiakov uvarených v šupke) dáme do domácej pekárničky a zvolíme program KYSNUTÉ CESTO. Hotové samo za 1,5 hod.
  3. NIE: Kto nemá, tak 3-4 PL múky (to je jedno ktorej) zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
  4. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru na hrúbku 1-1,5 a vychladnuté zemiaky uvarené v šupke nastrúhame na rozvaľkané cesto.
  5. Cesto preložíme (zakryjeme nastrúhané zemiaky) a nastrúhame parmezád (Grana Padano, Pecorino, ...). Znova preložíme a necháme 15-20 minút podkysnúť. Rozvaľkáme na cca 2 cm a znova preložíme na 2-3 krát - koľko sa dá.
  6. Znova necháme podkysnúť 15-20 minút.
  7. Naposledy rozvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm. Vrch jemne prejdeme systémom CIK-CAK veľmi ostrým nožom a vykrajujeme pagáčiky želanej veľkosti.
  8. Potrieme vajíčkom, posypeme vybranou posýpkou (sezam, slnečnica, mak, rasca, ...) a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov tak 15 minút. Viac netreba. Nechajte vychladnúť a uložte do umelohmotnej krabice.