-
Máte domácu pekáreň na chleba ?
-
ANO: Najjednoduchšie je všetky suroviny na pagáče (okrem zemiakov uvarených v šupke) dáme do domácej pekárničky a zvolíme program KYSNUTÉ CESTO. Hotové samo za 1,5 hod.
-
NIE: Kto nemá, tak 3-4 PL múky (to je jedno ktorej) zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
-
Cesto vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru na hrúbku 1-1,5 a vychladnuté zemiaky uvarené v šupke nastrúhame na rozvaľkané cesto.
-
Cesto preložíme (zakryjeme nastrúhané zemiaky) a nastrúhame parmezád (Grana Padano, Pecorino, ...). Znova preložíme a necháme 15-20 minút podkysnúť. Rozvaľkáme na cca 2 cm a znova preložíme na 2-3 krát - koľko sa dá.
-
Znova necháme podkysnúť 15-20 minút.
-
Naposledy rozvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm. Vrch jemne prejdeme systémom CIK-CAK veľmi ostrým nožom a vykrajujeme pagáčiky želanej veľkosti.
-
Potrieme vajíčkom, posypeme vybranou posýpkou (sezam, slnečnica, mak, rasca, ...) a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov tak 15 minút. Viac netreba. Nechajte vychladnúť a uložte do umelohmotnej krabice.