Go Back
Vytlačiť

Syrové (bryndzové) krekry

Radšej sa zásobte aj kofolou, alebo dobre vychladeným pivom, no skvele sa hodia aj k vínu.

Ingrediencie

  • 250 g bryndza alebo slanší tvrdý syr
  • 250 g hladká múka
  • 2 hrste najemno nasekanej bazalky rozmarín, koriander, ...
  • 200 g mäkké maslo
  • 2 žĺtky
  • 1 čl soli

Inštrukcie

  1. Z uvedených surovín vypracujeme v podstate mastné cesto. Ak máme syr, samozrejme ho predtým treba najemno nastrúhať. Ak je syr veľmi slaný, tak do cesta dajte len polovičnú dávku soli. Cesto nechajte v chladničke stuhnúť tak 2 hodiny.
  2. Po vybratí z chladničky dobre pomúčte pracovnú dosku (osvedčila sa mi polohrubá múka), cesto rozdeľte na dve polovice (jednu môžete ešte vrátiť do chladničky). Rozvaľkajte ho na hrúbnu cca 1,5mm a vhodným vykrajovátkom (môžete použiť misku, alebo naň položíte menší tanier hore dnom a nožom obrežete dokola,aby ste vytvorili kruhy o priemere tak 10-12 cm (môžete použiť aj staré CD-čko, čo už nehrá (aj tak máme už všetci mp3-jky).
  3. Do takto vykrojených kruhov - minikorpusov spravíte slamkou dierky. Slamku treba po 3-4 dierkach vždy vyfúknuť, lebo sa natoľko upchá, že už nebude robiť pekné ostré dierky.
  4. Nožom kruhy následne rozdelíme na 6 trojuholníkov a pri teplote 180 stupňov pečieme na papierom vystlanom plechu, kým sa nezačne zafarbovať (cca 8 minút).

Poznámky k receptu

Niektoré pečivo je najlepšie čerstvé, avšak toto je najlepšie po vychladnutí. Teraz sa ukáže, ako ste odhadli soľ. Ak ste ju trafili dobre, jej účinok v kombinácii s cestom a syrom nastúpi, keď schrúmete celý kreker a automaticky siahnete po ďalšom.