Go Back
Vytlačiť

Plnený zemiakový koláč so syrom a šunkou

Ingrediencie

  • 500 gramov v šupke uvarených zemiakov
  • 250 gramov hladkej múky
  • 1 kus vajce
  • 100 gramov Pražskej šunky/inej
  • 100 gramov plátkového syra podľa vlastného výberu
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice slnečnicového oleja na pečenie

Inštrukcie

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, ešte za tepla ošúpeme a roztlačíme mačkadlom na zemiaky, necháme vychladnúť. Pretlačené zemiaky podľa našej chuti osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pridáme celé vajce, prisypeme hladkú múku a rukami dôkladne spracujeme na mäkšie cesto, ktoré rozdelíme na polovicu.
  2. V panvici rozohrejeme olej, polovicu cesta položíme do panvice rukami roztiahneme na veľkosť panvice, na cesto pokladieme plátkový syr / môže byť aj na jemno nastrúhaný tvrdý syr/, na syr položíme plátky Pražskej šunky, prikryjeme druhou polovicou roztiahnutého zemiakového cesta, okraje cesta po obvode spojíme stlačením, opečieme do peknej zlato - hnedej farby z jednej strany, obrátime tak, že na panvicu priložíme veľký tanier, rýchlo otočíme hore dnom a koláč sa dostane na tanier obrátený, naplnený zemiakový koláč zosunieme z taniera do panvice, opražíme i z druhej strany a položíme na servírovací tanier, ešte teplé pokrájame na trojuholníky a každý si naloží na svoj tanier svoju porciu upečeného plneného zemiakovo koláča, ktorý má v strede vplyvom tepla príjemne rozpustený syr a príjemne opečenú šunku.
  3. Servírujeme s jemným zeleninovým šalátom, napr.zeleným listovým alebo paradajkovým. Je to veľmi chutná večera v chladný letný deň, ktorá zasýti a zahreje, navyše je rýchlo hotová.

Poznámky k receptu

Tento zemiakový koláč môžete plniť čímkoľvek, čo Vám chutí.