Go Back
Vytlačiť

Gözleme - turecké kysnuté plnené kapsy

Veľmi chutné obľúbené turecké kysnuté plnené kapsy, ktoré sa podávajú samostatne alebo ako príloha.

Ingrediencie

  • cesto:
  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • soľ - 2 lyžičky
  • 25 gramov čerstvého droždia
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 300 ml vlažnej vody
  • 3 lyžice olivového oleja
  • čerstvé maslo na potretie podľa potreby
  • Náplň:
  • 1 kus menšej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké čerstvé paradajky
  • 100 gramov mäkkého zrejúci syra podľa výberu
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Inštrukcie

  1. Do misy robota dáme múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme vlažnou vodou, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku prilejeme olej a vymiesime jemné pružné nelepivé mäkšie cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  2. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, netreba podsypávať múkou, s cestom sa výborne pracuje, z cesta vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na 8 častí a spravíme bochníčky.
  3. Každý bochníček rozvaľkáme do kruhu o veľkosti plytkého taniera a o hrúbke asi 1 až 2 mm.
  4. Na jednu polovicu cesta dáme 2 lyžice náplne, cez náplň prehneme druhú polovicu cesta, okraje po obvode stlačíme prstami, a máme naplnené gözleme.
  5. Pripravené gözleme položíme na suchú rozpálenú nepriľnavú panvicu, prikryjeme pokrievkou a pečieme, kým sa nafúknu a na povrchu vzniknú hnedé škvrny, obrátime pomocou drevenej špachtle a dopečieme.
  6. Upečené gözleme ihned potrieme čerstvým maslom a podávame.
  7. Náplň pripravíme z očistenej cibule, ktorú pokrájame na tenké mesiačiky, z očisteného cesnaku, pokrájaného na tenké plátky, pridáme umyté a osušené paradajky, ktoré pokrájame na malé kocky, rovnako pokrájame aj syr, zmes okoreníme, osolíme a premiešame.
  8. Gözleme servírujeme horúce bud samostatne s Ayranom, čo je nápoj z bieleho jogurtu zmiešaného so soľou a studenou vodou alebo podávame ako chutnú prílohu k polievkam.

Poznámky k receptu

Náplne môžu byť rôzne, napr. zo špenátu so syrom, s baklažánom, s cuketou, inou zeleninou alebo s mletým jahňacím či hovädzím mäsom, a inými náplňami, ide o mimoriadne obľúbený veľmi starý tradičný turecký recept, dnes sú známe i sladké náplne a pripravuje sa aj z nekysnutého cesta, tie sú oveľa tenšie, v kysnutých gözleme je do čoho kusnúť.