-
Do misy robota dáme múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme vlažnou vodou, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku prilejeme olej a vymiesime jemné pružné nelepivé mäkšie cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, netreba podsypávať múkou, s cestom sa výborne pracuje, z cesta vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na 8 častí a spravíme bochníčky.
-
Každý bochníček rozvaľkáme do kruhu o veľkosti plytkého taniera a o hrúbke asi 1 až 2 mm.
-
Na jednu polovicu cesta dáme 2 lyžice náplne, cez náplň prehneme druhú polovicu cesta, okraje po obvode stlačíme prstami, a máme naplnené gözleme.
-
Pripravené gözleme položíme na suchú rozpálenú nepriľnavú panvicu, prikryjeme pokrievkou a pečieme, kým sa nafúknu a na povrchu vzniknú hnedé škvrny, obrátime pomocou drevenej špachtle a dopečieme.
-
Upečené gözleme ihned potrieme čerstvým maslom a podávame.
-
Náplň pripravíme z očistenej cibule, ktorú pokrájame na tenké mesiačiky, z očisteného cesnaku, pokrájaného na tenké plátky, pridáme umyté a osušené paradajky, ktoré pokrájame na malé kocky, rovnako pokrájame aj syr, zmes okoreníme, osolíme a premiešame.
-
Gözleme servírujeme horúce bud samostatne s Ayranom, čo je nápoj z bieleho jogurtu zmiešaného so soľou a studenou vodou alebo podávame ako chutnú prílohu k polievkam.