Go Back
Vytlačiť

Kvásková knedľa parená

Kvásková knedľa je veľmi chutná pre každého, ale je priam požehnaním pre tých, ktorí nemôžu z akejkoľvek príčiny kysnuté jedlá s čerstvým droždím

Ingrediencie

  • Rozkvas:
  • 3 polievkové lyžice aktívneho bieleho kvásku
  • 75 gramov bielej chlebovej múky T 650
  • 75 gramov vlažnej vody
  • Cesto:
  • 500 gramov polohrubej múky
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • polohrubá múka na podsypanie podľa potreby
  • slnečnicový olej na vymazanie podľa potreby

Inštrukcie

  1. Večer pred prípravou kváskovej knedle pripravíme rozkvas .
  2. Do misy robota dáme 3 lyžice aktívneho kvásku z bielej chlebovej múky, recept TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1147.
  3. Ku kvásku pridáme 75 gramov bielej chlebovej múky T 650 a 75 ml vlažnej vody, všetko spolu dobre rozšľaháme vidličkou, aby sme do zmesi nahnali čo najviac vzduchu, misu zabalíme do igelitovej tašky a necháme cez noc - cca 12 hodín pri izbovej teplote odpočívať voľne na pulte.
  4. Ráno pridáme k vykysnutému rozkvasu 500 gramov polohrubej múky, 1,5 lyžičky soli, 1 vajce a 250 ml vlažného mlieka, začneme miesiť, ked sa nám cesto začne zachytávať na miesiacom háku, pridáme ešte 2 až 3 lyžice polohrubej múky a vymiesime hladké pružné cesto, ktoré zabalíme do igelitovej tašky a uzavreté v taške ho necháme odpočívať 1 hodinu.
  5. Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku, cesto je dosť riedke, začneme ho miesiť rukami tak, že z kraja cesto uchopíme, preložíme do stredu a stlačíme.
  6. Cesto pootočíme a opäť pokračujeme rovnako, miesime dalej ručne týmto spôsobom. Pri miesení sa nám do cesta postupne zapracuje múka, preto stále múčime dosku. Akonáhle vidíme, že cesto spolu lepšie drží pokope, rozdelíme ho na 2 časti, z ktorých budú knedle, každú časť cesta miesime samostatne rovnakým spôsobom,ako sme miesili na začiatku.
  7. Ak sa nám už cesto nerozlieva na strany, nesmie byť ani husté, vytvarujeme z cesta knedle. Vytvarované knedle preložíme na plastovú tácku, ktorú sme jemne vymazali olejom, aby sa knedle neprilepili o tácku.
  8. Tácku s knedľami zabalíme do igelitovej tašky a necháme 1,5 hodiny kysnúť na teple, ak je miestnosť chladnejšia, tak aj dlhšie. Vykysnuté knedle dáme pariť do hrnca na parák, pod ktorým vrie voda - asi 250 ml, na parák položíme pečiaci papier, ktorý sme potreli tenkou vrstvou oleja.
  9. Hrniec prikryjeme pokrievkou a paríme 10 minút, opatrne pokrievku odstránime, aby sme sa neoparili horúcou parou, knedľu popicháme ihlicou, aby sa nezrazila, hrniec opäť prikryjeme a paríme ešte 25 minút.
  10. Podľa veľkosti hrnca paríme obe knedle naraz, pokiaľ nie je hrniec dostatočne veľký, tak paríme knedle po jednom.
  11. Hotové knedle vyberieme a pomocou nite pokrájame na plátky, podávame ako prílohu k mäsám na šťave a k rôznym omáčkam.

Poznámky k receptu

Parená kvásková knedľa je veľmi vzdušná, nadýchaná, ľahučká ako pierko s početnými veľkými okami, je veľmi chutná a je priam požehnaním pre ľudí, ktorí z akejkoľvek príčiny nemôžu klasickú kysnutú knedľu s droždím , ale chutí každému bez rozdielu, je oveľa zdravšia ako iné knedle, kvások je prírodné probiotikum.