Máte radi jaternice a už nerobíte zabíjačku? Pripravte si ich podľa tohto receptu, môžete doma plniť črievka a uvaríte, ak črievka nemáte, plnku jednoducho upečiete, sú výborné za tepla i za studena
Ingrediencie
500gramov dlhozrnnej ryže
800gramov bravčovej pečene
1000gramov bravčového laloka
800gramov tučného bravčového mäsa
100gramov domácej bravčovej masti
200gramov cibule
20gramov mletého čierneho korenia
1lyžica majoránky
20až 30 gramov soli na 1 kg jaternicovej zmesi
studečná voda podľa potreby
Inštrukcie
Mäso, lalok a pečienku pokrájame na kocky. Na kocky pokrájame aj cibuľu.
Pokrájanú mäsovú zmes, vrátane bravčovej pečene, dáme dáme variť do neosolenej vody. Po 30-tich minútach varenia vyberieme bravčovú pečeň a ostatné varíme ešte dalších 30 minút, necháme vychladnúť.
Na masti orestujeme cibuľu do sklovita a tiež necháme vychladnúť. Vo vývare uvaríme ryžu, ak treba, dolejeme horúcou vodou.
Ryžu scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
Uvarené mäso, lalok a pečeň zomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi do misy.Mäsovú zmes premiešame s vychladnutou cibuľou,masťou, ryžou, soľou a koreninami a nariedime podľa potreby vývarom.
Pripravenú zmes plníme na voľno /jej objem sa pri dalšom spracovaní zväčší,aby jaternice nepraskli/ do jaternicových čriev, ich konce zaviažeme.
Naplnené jaternice varíme vo vode 70 stupňov teplej asi 30 minút.
Poznámky k receptu
Jaternice môžeme konzumovať i za studena alebo klasicky upečieme. Ak nie sú k dispozíciii črievka na plnenie, upečieme jaternicovú zmes v jenskej mise a hotové podávame so zemiakovou kašou, chlebom a kyslou uhorkou, čalamádou alebo s kyslou kapustou. Tento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, aj ked práve nemáme črievka na plnenie.