Go Back
Vytlačiť

Madarské ryžové jaternice

Máte radi jaternice a už nerobíte zabíjačku? Pripravte si ich podľa tohto receptu, môžete doma plniť črievka a uvaríte, ak črievka nemáte, plnku jednoducho upečiete, sú výborné za tepla i za studena

Ingrediencie

  • 500 gramov dlhozrnnej ryže
  • 800 gramov bravčovej pečene
  • 1000 gramov bravčového laloka
  • 800 gramov tučného bravčového mäsa
  • 100 gramov domácej bravčovej masti
  • 200 gramov cibule
  • 20 gramov mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica majoránky
  • 20 až 30 gramov soli na 1 kg jaternicovej zmesi
  • studečná voda podľa potreby

Inštrukcie

  1. Mäso, lalok a pečienku pokrájame na kocky. Na kocky pokrájame aj cibuľu.
  2. Pokrájanú mäsovú zmes, vrátane bravčovej pečene, dáme dáme variť do neosolenej vody. Po 30-tich minútach varenia vyberieme bravčovú pečeň a ostatné varíme ešte dalších 30 minút, necháme vychladnúť.
  3. Na masti orestujeme cibuľu do sklovita a tiež necháme vychladnúť. Vo vývare uvaríme ryžu, ak treba, dolejeme horúcou vodou.
  4. Ryžu scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
  5. Uvarené mäso, lalok a pečeň zomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi do misy.Mäsovú zmes premiešame s vychladnutou cibuľou,masťou, ryžou, soľou a koreninami a nariedime podľa potreby vývarom.
  6. Pripravenú zmes plníme na voľno /jej objem sa pri dalšom spracovaní zväčší,aby jaternice nepraskli/ do jaternicových čriev, ich konce zaviažeme.
  7. Naplnené jaternice varíme vo vode 70 stupňov teplej asi 30 minút.

Poznámky k receptu

Jaternice môžeme konzumovať i za studena alebo klasicky upečieme. Ak nie sú k dispozíciii črievka na plnenie, upečieme jaternicovú zmes v jenskej mise a hotové podávame so zemiakovou kašou, chlebom a kyslou uhorkou, čalamádou alebo s kyslou kapustou. Tento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, aj ked práve nemáme črievka na plnenie.