Go Back
Vytlačiť

Štiarc

Tento recept na štiarc pochádza zo Španej Doliny. Je to lokálna špecialita nielen pre túto obec.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiaky
  • 400 gramov polohrubej múky
  • 2 čl soli
  • slanina
  • 1 väčšia cibuľa

Inštrukcie

  1. Oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené.
  2. Nasypeme polohrubú múku.
  3. Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie).
  4. Ak ho nemáte, tak silnú varechu. Vodu treba dolievať aby zakrývala trištvrte múky.
  5. Počas varenia NEMIEŠAME. Varíme pokiaľ sa zemiaky úplne rozvaria. Prebytočnú vodu vylejeme.
  6. Zmes treba miešať varechou kým neostane hladké homogénne nehrudkovité cesto.
  7. Medzitým v inej rajnici upražíme slaninku alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty.
  8. Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom. Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili.
  9. Toto jedlo je veľmi sýte a zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom a podobne.