Moja starká skoro ovdovela a keďže mala veľkú záhradu a hospodárstvo, chodil jej pomáhať nádenník z blízkej dediny. Keď sa ho spýtala, čo bude jesť, jeho odpoveďou bolo : "Gazdiná, len tých čvachtavých halušiek mi navarte ... "
Ingrediencie
300gzemiaky
podľa nasiakavosti zemiakov múka polohrubá
soľ
na omastok:
100gdomáca údená slanina
1ks cibuľa
2dlmlieko
4ks vajcia
Inštrukcie
Halušky si urobíme podľa svojho receptu a spôsobu prípravy. Ocedíme ich, premyjeme, dáme do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
Slaninku nakrájame nadrobno a dáme vyškvariť
Po chvíli pridáme k slanine aj nakránanú cibuľu a spolu restujeme do zlatohneda.
Zalejeme mliekom ... Na jedno vajce dávam 0,5 dl mlieka.
Pridáme vajcia ...
... a za stáleho miešania ich necháme stuhnúť ... máme vlastne praženicu so šťavou lahodnej chuti po údenej slaninke ... osolíme podľa potreby ...
Na tanier dáme horúce halušky, pridáme omastok, zamiešame, posypeme pažítkou a podávame ...