granadír - granatiersky pochod - typické slovenské jedlo
Ingrediencie
cestoviny - fliačkynajlepšie domáce, ale môžu byť aj kupované
zemiaky
cibuľaveľa
mletá paprika
mleté čierne korenie
bravčová masťmaslo alebo olej
soľ
Inštrukcie
V šupke uvaríme zemiaky. Nakrájame na kocky. Fliačky si uvarime v osolenej vode.
Na masti si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, keď je opražená zasypeme mletou paprikou (nešetríme, jedlo má byť červenkasté) a chvíľku ešte pražíme (nie dlho, aby nezhorkla).
Opraženú cibuľu vyberieme.
Do panvice nalejeme cca 1- 1,5 dcl vody, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a necháme chvíľu povariť.
Nakoniec pridáme cestoviny, zemiaky, opraženú cibuľu a dobre premiešame.
Podávame s kyslou uhorkou alebo čalamádou.
Poznámky k receptu
Pre mäsožrútov - na masti si osmažíme kocky slaniny, na nej opražíme cibuľu a potom pridáme nakrajané párky, špekáčky, resp. klobásku alebo točeňák. Toto na záver primiešame do granadíru.