Go Back
Vytlačiť

Kalkýš (Keltýš, Birač)

Neuveriteľný zdroj vitamínov. Napriek tomu, že je to zdravé, je to aj sladká ňamka. Lokálna špacialita.

Ingrediencie

  • 1 pohár raže 250 ml
  • 1 pohár pšenice
  • 650 gramov hrubej múky

Inštrukcie

  1. Raž a pšenicu preberieme, zalejeme vlažnou vodou a necháme (najlepšie cez noc) napučať.
  2. Na druhý deň ráno umiestnime na plech mokrú utierku a udržiavame vlhké a po 4-6 dňoch by to malo byť dostatočne vyklíčené (ešte nesmú byť klíčky zelené).
  3. Keď sú klíčky naklíčené, pomelieme ich s korienkami na mäsovom mlynčeku, prípadne rozmixujeme v mixéri. K pomletej mase pridáme 2 litre vody, precedíme a dobre vytlačíme. Máme dostať celkom 2,5 l bielej tekutiny.
  4. Do väčšieho hrnca dáme múku a postupne vmiešame 2,3 l vody z kalkýša.
  5. Vymiešame na homogénne riedke cesto. Vylejeme ho do väčšieho pekáča (alebo viacej menších), do ktorého sme pridali trošku kalkýšovej vody (to, čo nám ostalo nad 2,3 litra).
  6. Kalkýš vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180°C cca 3 hodiny. Cesto sa najprv trošku zdvihne, ale nakoniec klesne. Počas pečenia môžeme semtam otvoriť rúru, aby sme vypustili prebytočnú paru.
  7. Treba sledovať, aby kalkýš nevykypel do rúry. Pri pečení sa nám vytvorí kôrka. Keď sú okraje do hneda a stred do zlatova - až zlatohneda, kalkýš je upečený.
  8. Jeme ho vychladnutý - studený. Konzistenciou pripomína kašu, alebo trošku zcukornatený med. Chuťovo je nasladkastý a cítiť v ňom jeseň a silu zeme. Uskladňujeme ho v chladničke tak 7-8 dní...
  9. Toto množstvo je dosť veľké, preto sa môže polovica pripravenej vody ZAMRAZIŤ a použijeme len 325 gramov múky a zo zamrazenej vody môžeme spraviť druhú polovicu neskôr.