-
Marhule alebo slivky rozkrojíme tak, aby polovičky držali spolu, ale kôstka sa dala vybrať.
-
Kôstku vyberieme a do ovocia vložíme kocku cukru a štipku škorice. Priklopíme naspäť, aby zostal zachovaný pôvodný tvar.
-
Zo zemiakov, múky, vajca a soli vypracujeme cesto.
-
Cesto rozdelíme na toľko kúskov, koľko je ovocia.
-
Každý kúsok rozvaľkáme do oválneho tvaru, vložíme ovocie, poprekrývame ho zo všetkých strán tak, aby netrčalo a vytvarujeme guľku.
-
Vo vriacej posolenej vode varíme guľky ešte asi 2 minúty po tom, ako vyplávajú na povrch.
-
Potom ich povyberáme, polejeme maslom alebo masťou a zo všetkých strán dobre obalíme v posýpke (mletý mak s cukrom, tvaroh s cukrom alebo opražená strúhanka s cukrom).
-
Polejeme zostávajúcim maslom a posypeme zostávajúcou posýpkou.
-
Neuvarené guľky môžeme dať aj do fólie a do mrazničky – v zime sa hodia.
-
Môžeme použiť aj kompótové ovocie, len z neho sa horšie tvarujú guľky.