-
ZEMIAKY:
-
Najprv si pripravíme zemiaky, lebo tie sa robia dosť dlho.
-
Cesnak rozpučíme, pridáme do smotany, pridáme soľ a dáme zovrieť. Zemiaky očistíme, osušíme a nakrájame na tenké kolieska (tak 1-2 mm). Dáme na pekáč, prelejeme zovretou smotanou (pozor, keď smotana zovrie, začne rýchlo peniť - treba to odsledovať).
-
Dáme do rúry na 170 stupňov a pečieme v otvorenom pekáči a pri zatvorenej rúre celú hodinu. Vyberte z rúry a pred podávaním počkajte 10 minút. Verte mi, oplatí sa. Odparí sa prebytočná tekutina a zemiaky sú úžasné.
-
KARFIOL:
-
Karfiol si rozoberieme na menšie kúsky. Optimálna veľkosť je asi ako 1-2 orechy.
-
Mne osobne tie menšie chutia viacej. Do hrnca dáme trošku vody a vložíme doňho prípravok, na ktorom paríme buchty, alebo knedle. Voda nesmie byť vyššie, ako táto vložka.
-
Karfiol na 10 minút sparíme. Vyberieme do misky a na 5 minút prikryjeme. Trošku sa dovaria a vychladnú, aby sa dali obaľovať.
-
Osolíme (netreba sa hanbiť, soľou nešetrite, prebytočná soľ aj tak opadá z karfiolu - ešte sa mi nepodarilo karfiol presoliť). Obalíme najprv v múke, potom vajíčku a nakoniec v strúhanke - toto pozná každý.
-
Pripravíme si dostatočné množstvo na vyprážanie. Ideálne vyprážanie je také, keď je celý karfiol ponorený v oleji. Ja som na to použil 1,5 litra slnečnicového oleja.
-
Karfiol dávame do vriaceho oleja a keď ho vložíme, stiahneme plameň a POMALY VYPRÁŽAME aj 15-20 minút. Teraz pridáme plameň na 2 minúty a karfiol vyberieme.
-
FINTA 1: Pred tým ako ho položíme do sitka na odkvapkanie, ho ponoríme na 2 sekundy do silno vriacej vody. Voda stiahne všetok olej a napriek tomu, že sme ho ponorili do vody, ostane po 2 minútach suchý, lebo vriaca voda sa veľmi rýchlo odparí.
-
FINTA 2: Čím menšie kúsky spravíte, tým krémovejší bude karfiol vo vnútri. Rozprávka :-). Najlepšie kúsky majú veľkosť vlašského orecha, ale dobré sú aj tie veľké.
-
FINTA 3:
-
Veľké kusy vyprážajte spolu (oddelene od menších) a nechajte ich tam na malom plameni aj pol hodinu. Keď ich rozkrojíte, tak na prvý pohľad sú stále celé, ale keď do nich zahryznete, cítite tú jemnú chuť krémového karfiolu.