Go Back
Vytlačiť

Vyprážaný karfiol (květák) s gratinovanými zemiakmi.

Ak chcete mať karfiol vo vnútri krémový a vonku chrumkavý, no absolútne bez masti, postupujte podľa tohoto receptu a už inak karfiol robiť nebudete

Ingrediencie

  • Na zemiaky:
  • 1 kg zemiakov
  • 0,5 l smotany na šľahanie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 čl soli
  • trošku mletého čierneho korenia nemusí byť
  • Na karfiol:
  • 1 karfiol
  • soľ
  • na trojobal:
  • hladká múka
  • 3 vajíčka + 0 5 dl mlieka + 2 štipky soli
  • prézle strúhanka

Inštrukcie

  1. ZEMIAKY:
  2. Najprv si pripravíme zemiaky, lebo tie sa robia dosť dlho.
  3. Cesnak rozpučíme, pridáme do smotany, pridáme soľ a dáme zovrieť. Zemiaky očistíme, osušíme a nakrájame na tenké kolieska (tak 1-2 mm). Dáme na pekáč, prelejeme zovretou smotanou (pozor, keď smotana zovrie, začne rýchlo peniť - treba to odsledovať).
  4. Dáme do rúry na 170 stupňov a pečieme v otvorenom pekáči a pri zatvorenej rúre celú hodinu. Vyberte z rúry a pred podávaním počkajte 10 minút. Verte mi, oplatí sa. Odparí sa prebytočná tekutina a zemiaky sú úžasné.
  5. KARFIOL:
  6. Karfiol si rozoberieme na menšie kúsky. Optimálna veľkosť je asi ako 1-2 orechy.
  7. Mne osobne tie menšie chutia viacej. Do hrnca dáme trošku vody a vložíme doňho prípravok, na ktorom paríme buchty, alebo knedle. Voda nesmie byť vyššie, ako táto vložka.
  8. Karfiol na 10 minút sparíme. Vyberieme do misky a na 5 minút prikryjeme. Trošku sa dovaria a vychladnú, aby sa dali obaľovať.
  9. Osolíme (netreba sa hanbiť, soľou nešetrite, prebytočná soľ aj tak opadá z karfiolu - ešte sa mi nepodarilo karfiol presoliť). Obalíme najprv v múke, potom vajíčku a nakoniec v strúhanke - toto pozná každý.
  10. Pripravíme si dostatočné množstvo na vyprážanie. Ideálne vyprážanie je také, keď je celý karfiol ponorený v oleji. Ja som na to použil 1,5 litra slnečnicového oleja.
  11. Karfiol dávame do vriaceho oleja a keď ho vložíme, stiahneme plameň a POMALY VYPRÁŽAME aj 15-20 minút. Teraz pridáme plameň na 2 minúty a karfiol vyberieme.
  12. FINTA 1: Pred tým ako ho položíme do sitka na odkvapkanie, ho ponoríme na 2 sekundy do silno vriacej vody. Voda stiahne všetok olej a napriek tomu, že sme ho ponorili do vody, ostane po 2 minútach suchý, lebo vriaca voda sa veľmi rýchlo odparí.
  13. FINTA 2: Čím menšie kúsky spravíte, tým krémovejší bude karfiol vo vnútri. Rozprávka :-). Najlepšie kúsky majú veľkosť vlašského orecha, ale dobré sú aj tie veľké.
  14. FINTA 3:
  15. Veľké kusy vyprážajte spolu (oddelene od menších) a nechajte ich tam na malom plameni aj pol hodinu. Keď ich rozkrojíte, tak na prvý pohľad sú stále celé, ale keď do nich zahryznete, cítite tú jemnú chuť krémového karfiolu.

Poznámky k receptu

Keď ho spravíte prvý krát, poviete si: Nabudúce viacej osolím :-)