Cisársky trhanec po mojom (moderne) - rakúska špecialita
Variácií na obľúbenú špecialitu cisára Františka Jozefa je viacej. Základ je spoločný, avšak plnka je moderná a použité sú súčasne dostupné suroviny, ktorých správne použitie nič nepokazí, ale výsledok rozhodne stojí za publikovanie.
Ingrediencie
CESTO:
- 4 vajciažĺtky a bieky oddeliť,
- 05 l mlieka,
- 2 vanilínové cukre2x20g,
- 2 štipky soli
- 80g masla
- 200g hladkej múky
- maslo na vymastenie plechu
PLNKA:
250gmascarpone
250ghrudkovitý tvarohmôže byť aj odtučnený
2PL sirup SUNQUICK lesná zmes
1vanilkový cukor20g
DOZDOBENIE:
na poliatie trošku javorového sirupualebo medu
mandarinky z konzervyale nemusia byť
Inštrukcie
Žĺtky rozhabarkujeme v mlieku, pridáme soľ, cukor, rozpustené maslo a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do cesta.
Hlbší (2-3 cm) plech potrieme maslom a vylejeme naň pripravené cesto (mali by sme dostať zhruba 1 cm tekutého cesta). Pečieme pri teplote 180 °C po dobu 10 minút.
Po 10 minútach vyberieme (cesto začne chytať farbu), vareškou, alebo vidličkou pootáčame a pritom ho potrháme. Vrátime ho ešte na 10 minút do rúry a HOTOVO. Nedajte sa odradiť vzhľadom, je to klamanie telom :-).
PLNKA:
Všetky ingrediencie vymiešame a keď sa nám upečie cesto, zľahka zamiešame do neho plnku a na tanieri dozdobíme mandarínkami (alebo iným ovocím), polejeme javorovým sirupom, alebo medom a môžeme podávať.