Go Back
Vytlačiť

Cisársky trhanec po mojom (moderne) - rakúska špecialita

Variácií na obľúbenú špecialitu cisára Františka Jozefa je viacej. Základ je spoločný, avšak plnka je moderná a použité sú súčasne dostupné suroviny, ktorých správne použitie nič nepokazí, ale výsledok rozhodne stojí za publikovanie.

Ingrediencie

  • CESTO:
  • - 4 vajcia žĺtky a bieky oddeliť,
  • - 0 5 l mlieka,
  • - 2 vanilínové cukre 2x20g,
  • - 2 štipky soli
  • - 80g masla
  • - 200g hladkej múky
  • - maslo na vymastenie plechu
  • PLNKA:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g hrudkovitý tvaroh môže byť aj odtučnený
  • 2 PL sirup SUNQUICK lesná zmes
  • 1 vanilkový cukor 20g
  • DOZDOBENIE:
  • na poliatie trošku javorového sirupu alebo medu
  • mandarinky z konzervy ale nemusia byť

Inštrukcie

  1. Žĺtky rozhabarkujeme v mlieku, pridáme soľ, cukor, rozpustené maslo a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do cesta.
  2. Hlbší (2-3 cm) plech potrieme maslom a vylejeme naň pripravené cesto (mali by sme dostať zhruba 1 cm tekutého cesta). Pečieme pri teplote 180 °C po dobu 10 minút.
  3. Po 10 minútach vyberieme (cesto začne chytať farbu), vareškou, alebo vidličkou pootáčame a pritom ho potrháme. Vrátime ho ešte na 10 minút do rúry a HOTOVO. Nedajte sa odradiť vzhľadom, je to klamanie telom :-).
  4. PLNKA:
  5. Všetky ingrediencie vymiešame a keď sa nám upečie cesto, zľahka zamiešame do neho plnku a na tanieri dozdobíme mandarínkami (alebo iným ovocím), polejeme javorovým sirupom, alebo medom a môžeme podávať.