Go Back
Vytlačiť

Bedle na smotane (bedľový perkelt)

Niekto nedá dopustiť na dubáky, niekto miluje kuriatka, alebo len šampióny. Ja milujem IBA BEDLE.

Ingrediencie

  • 2-3 ks bedlových hlavičiek veľkých asi ako dve dlane aj s prstami každá taká veľká
  • 2 stredne veľké cibule červená je v tomto prípade ideálna
  • 1 PL kačacej masti trošku kopcovitá, alebo husacej
  • 1 zarovnaná PL mletej červenej papriky
  • 1 čl soli zarovnaná
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • Na halušky:
  • 250 g hrubej múky
  • 125 g polohrubej múky
  • 275 ml studenej vody
  • 1 PL soli na osolenie vody
  • 1 PL oleja do vody
  • 1 PL olivový olej na hotové halušky

Inštrukcie

  1. Na masti osmahnene nadrobno pokrájanú cibuľu. Môžeme ju tam nechať na strednom plameni dlhšie, kľudne múže trošku "pripiecť", avšak nesmie zhorieť.
  2. Stíšime plameň, pridáme papriku a hneď na to pokrájané klobúčiky bedlí (neumývame ich). Pokrájané sú na veľkosť zhruba polovičky jedného dospelého palca.
  3. Opatrne ich premiešame s cibuľou a paprikou, osolíme, zalejeme smotanou, privedieme do varu a na miernom plameni varíme tak 10 minút (plus mínus 2 minuty - tu sa nestrieľa za nedodržaný čas).
  4. Odstavíme a dokončíme halušky.
  5. HALUŠKY
  6. Každá gazdiná má nejaký osvedčený recept na halušky.
  7. Kým sa pustíte do nejakých zložitejších halušiek, vyskúšajte tieto jednoduché BEZAJEČNÉ. Do múky (obe zmiešané) pridajte vodu a dobre zamiešajte.
  8. Priveďte do varu vodu vo väčšom hrnci (4-5 litrovom), osoľte, pridajte 1 PL oleja a halušky prepasírujte cez dierkovaný nástroj na to určený.
  9. Keď vyplávajú, povarte ich ešte pol minútky a vyberte - sceďte. Tieto halušky máte spravené na dva krát. Na hotové halušky pridajte 1 PL oleja, aby sa nezlepili.
  10. Dobrú chuť.