Go Back
Vytlačiť

Fantastické nadýchané zemiakové lokše

Pečená kačka nie je jediné mäsko, k čomu sa hodia

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov - mali by byť staršie - nové sa nehodia.
  • 300 g hladkej múky môže byť aj hladká špaldová
  • 1 vajíčko
  • 2 čl soli

Inštrukcie

  1. Zemiaky uvaríme v šupke.
  2. Vodu, v ktorej ich varíme môžeme osoliť 2 čl soli (to nie je tá soľ, čo je v rozpise surovín). Necháme vychladnúť a ošúpeme. nastrúhame na jemnom strúhadle, alebo popučíme.
  3. Pridáme múku, 2 čl soli (áno toto je tá soľ, čo je v rozpise surovín), vajíčko a vypracujeme polomäkké cesto.
  4. Hotové cesto posypeme múkou, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. budeme z neho oddeľovať guľky o niečo menšie, ako je vajíčko a budeme tvarovať v rukách placky.
  5. Treba dávať pozor, aby bolo cesto vždy pomúčené, lepšie sa s ním pracuje.
  6. Placku dáme na rozpálenú panvicu, alebo platničku grilu a opekáme z každej strany podľa teploty platne tak 2-4 minúty (skontrolujte si farbu podľa obrázku a budete vedieť).

Poznámky k receptu

Rada 1: Vždy majte trošku (pár kvapiek) masti na panvici, alebo grilovacom plechu, nebudú také čierne a aj očiam polahodíte. Rada 2: Cesto si dopredu nepripravujte, postí vodu - zmokne. Keď už ho vyrobíte, musíte ho rýchlo "upiecť". Rada 3: Ak chcete robiť lokše na grilovačke - dobrý nápad, tak si uvarte zemiaky, ošúpte a vezmite si na grilovačku zemiaky, misku a všetko ostatné - vrátane strúhadla, a cesto si zamiešajte a pripravte a mieste. Rada 4: Nie, nové zemiaky naozaj nie sú vhodné - veľmi rýchlo sa z cesta stane NEPOUŽITEĽNÉ - ale ak neveríte, kľudne skúste :-)