Go Back
Vytlačiť

Ovocné knedličky z tvarohového cesta

Ovocné knedličky z tvarohového cesta - deti ich zbožňujú a dospeláci nimi nepohrdnú

Ingrediencie

  • Pre 4 osoby:
  • Ovocie - napr. marhule 5-6 ks na osobu - podľa veľkosti ovocia, ale môžu byť aj slivky, broskyne alebo jahody
  • kockový cukor kryštálový
  • mletá škorica
  • Cesto:
  • 500 g tvarohu
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g masla alebo Palmarinu
  • 2 vajcia
  • 80 g hrubej múky
  • 180 g krupice
  • štipka soli
  • Na vrch:
  • roztopené maslo alebo bravčová masť
  • Posýpka:
  • mletý mak s cukrom
  • alebo mleté orechy s cukrom
  • alebo opražená strúhanka s cukrom
  • alebo škorica s cukrom

Inštrukcie

  1. Marhule alebo slivky vykôstkujeme (narežeme iba z polovičky tak, aby po vykôstkovaní držali polovice spolu) a namiesto kôstky tam vložíme pol kocky cukru alebo nasypeme štvť lyžičky kryštálového cukru.
  2. Pridáme štipku škorice a znovu zatvoríme. Ak použijeme broskyne, tiež ich odkôstkujeme a nakrájame na väčšie kusy a posypeme cukrom a škoricou. Jahody dávame celé.
  3. V miske rozmiešame tvaroh s práškovým cukrom a maslom. Pridáme vajcia, múku, krupicu a štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Ak je cesto riedke, pridáme krupicu.
  4. Presunieme na dosku a z cesta vytvoríme valček. Ten rozrežeme na toľko kusov, koľko je kusov ovocia. Každý kúsok rozvaľkáme na ovál a do tohto oválu zabalíme ovocie tak, aby bolo celé zakryté cestom. Potom ešte rukami doformujeme na guľku.
  5. Knedličky hádžeme do vriacej vody, a keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierkovanou varechou. Vložíme do misy z roztopeným maslom a celé omastíme. Takto omastené obalíme v posýpke.
  6. Na záver na tanieri môžeme ešte posypať zvyšnou posýpkou a poliať zbytkom roztopeného masla alebo šťavou z kompóta.