Go Back
Vytlačiť

Cuketová plnka

Na cuketu nie je receptov nikdy dosť, skúste touto vegetariánskou plnkou naplniť hydinu, rôzne mäňsové rolky či rolády alebo ju konzumovať ako samostatné jedlo či prílohu.

Ingrediencie

  • 800 gramov cukety
  • 4 včerajšie žemle
  • 4 vajcia
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • hladká múka na zahustenie podľa potreby
  • strúhanka podľa potreby
  • slnečnicový olej podľa potreby
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • sušená majoránka podľa chuti

Inštrukcie

  1. Cuketu umyjeme, odkrojíme oba konce, nelúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle do misy,.
  2. K cukete pridáme vo vode namočené a dobre vyžmýkané žemle, prelisovaný cesnak,pokrájanú cibuľu na jemno, osolíme, výrazne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou, pridáme vajcia a premiešame.
  3. Zahustíme múkou, pridáme toľko strúhanky, aby vznikla tvarovateľná hmota, necháme odpočinúť pri izbovej teplote.
  4. Pekáč vymastíme masťou alebo olejom, v pekáči rovnomerne rozotrieme pripravenú plnku, povrch polejeme olejom, vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme 45 až 50 minút, kým povrch nebude do chrumkava a nedosiahne peknú zlato - červeno - hnedú farbu.
  5. Upečenú plnku pokrájame na kocky, môžeme podávať ako samostatné jedlo so sezónnou zeleninou alebo ako prílohu k pečenému mäsu či k rôznym zeleninovým omáčkam, výborne chutí za tepla i na studeno, touto plnkou plníme hydinu, ktorú budeme piecť, rôzne mäsové rolky a mäsové rolády.