-
Cuketu umyjeme, odkrojíme oba konce, nelúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle do misy,.
-
K cukete pridáme vo vode namočené a dobre vyžmýkané žemle, prelisovaný cesnak,pokrájanú cibuľu na jemno, osolíme, výrazne okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou, pridáme vajcia a premiešame.
-
Zahustíme múkou, pridáme toľko strúhanky, aby vznikla tvarovateľná hmota, necháme odpočinúť pri izbovej teplote.
-
Pekáč vymastíme masťou alebo olejom, v pekáči rovnomerne rozotrieme pripravenú plnku, povrch polejeme olejom, vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, pečieme 45 až 50 minút, kým povrch nebude do chrumkava a nedosiahne peknú zlato - červeno - hnedú farbu.
-
Upečenú plnku pokrájame na kocky, môžeme podávať ako samostatné jedlo so sezónnou zeleninou alebo ako prílohu k pečenému mäsu či k rôznym zeleninovým omáčkam, výborne chutí za tepla i na studeno, touto plnkou plníme hydinu, ktorú budeme piecť, rôzne mäsové rolky a mäsové rolády.