Go Back
Vytlačiť

Eintopf z dusenej ryže a dubákov

Rýchly a jednoduchý recept na mimoriadne chutný eintopf z dusenej ryže a nádherne voňavých dubákov

Ingrediencie

  • 1 veľká hrsť sušených dubákov
  • 250 gramov dlhozrnnej ryže SOS
  • 250 ml teplej vody na namočenie dubákov
  • 250 ml vriacej vody na zaliatie ryže
  • 1 kus strdne veľkej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kus čerstvej feferonky
  • 1 kus čerstvej červenej kápie
  • 100 gramov mrazeného hrášku
  • citrónová šťava z 1 kusu citróna
  • 1 malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate na jemno posekanej
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti

Inštrukcie

  1. Sušené dubáky namočíme na 30 minút do teplej vody. Cibuľu očistíme a pokrájame na jemno, očistený cesnak pokrájame na drobné kocky, petržlenovú vňať posekáme na drobno, vytlačíme šťavu z citrona, feferonku pokrájame na jemno.
  2. Čerstvú červenú kápiu zbavíme jadrovníka, žiliek a semienok, umyjeme a pokrájame na kratšie prúžky. Zelený hrášok necháme v studenej vode rozmraziť, potom ho scedíme z vody.
  3. Dlhozrnnú ryžu niekoľkokrát umyjeme vo vlažnej vode a necháme dobre odkvapkať z vody na sitku. V hrnci na rozohriatom masle orestujeme cibuľu, feferonku, kápiu a ryžu do sklovita, krátko opečieme cesnak, len ho necháme pekne rozvoňať - asi 1 minútu, pridáme namočené dubáky, prilejeme horúcu vodu, ktorej má byť spolu s vodou z dubákov dvojnásobné množstvo,
  4. Prilejeme citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, necháme zovrieť vodu, premiešame, hrniec prikryjeme pokrievkou, znížime plameň na minimum a na miernom ohni dusíme 15 minút, vypneme plameň a necháme dôjsť ešte 15 minút pod pokrievkou.
  5. Na záver vmiešame scedený hrášok, zmäkne zbytkovým teplom pod pokrievkou, pridáme posekanú petržlenovú vňať a ryžu načechráme vidličkou.

Poznámky k receptu

Servírujeme horúce, ide o rýchly mimoriadne chutný voňavý eintopf s rýchlou prípravou, nádherne voňajúci po dubákoch a cesnaku, jemnej osviežujúcej pikantnej chuti po citrónovej šťave a feferonke.