Veľmi chutný recept, na zemiakové placky, ktorý sa podáva samostatne alebo ako príloha.
Ingrediencie
500gramov zemiakovej kaše
100gramov strúhaného syra Gouda
100gramov strúhaného tvrdého údeného syra
1vajce
4kusy jarnej cibuľky aj s vňaťou
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
hladká múka na zahustenie podľa potreby
slnečnicový olej na vyprážanie podľa potreby
Inštrukcie
Ak nemáme doma hotovú zemiakovú kašu, pripravíme si ju podľa našich zvyklostí a necháme úplne vychladnúť.
Zatiaľ pokrájame očistenú jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska a nastrúhame oba tvrdé syry na strúhadle na jemno. Vychladnutú zemiakovú kašu osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, pridáme vajce, nastrúhaný syr a pokrájanú cibuľku, dobre premiešame a zahustíme podľa potreby múkou.
Zo zmesi polievkovou lyžicou v horúcom oleji vytvarujeme placky, ktoré opečieme z oboch strán do chrumkava a peknej zlato -hnedej farby, hotové placky dáme odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.
Placky podávame horúce ako prílohu k rôzne upraveným mäsám alebo k zeleninovým omáčkam, ak ich podávame ako samostatné jedlo, tak tieto placky servírujeme s dipom z kyslej smotany a cesnaku, placky na tanieri ešte posypeme pokrájanou zelenou vňaťou jarnej cibuľky.
Poznámky k receptu
Ide o veľmi jednoduché rýchle lacné jedlo výbornej chuti, v ktorom môžeme využiť aj zvyšok zemiakovej kaše a rôznych syrov.