Go Back
Vytlačiť

Polievka z lievika trúbkovitého

Recept na výbornú chutnú hubovú polievku z lievika trúbkovitého - jedlej čiernej huby

Ingrediencie

  • 1 hrsť sušeného lievika trúbkovitého /čierna jedlá huba/
  • 2 čerstvé stredne veľké mrkvy
  • 1 stredne veľký petržlenový koreň
  • 50 gramov buľvy zeleru
  • 300 gramov zemiakov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 malý zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • mletá rasca podľa chuti
  • 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice slnečnicového oleja/ domácej bravčovej masti
  • studená voda podľa potreby

Inštrukcie

  1. Huby namočíme večer na 12 hodín do teplej vody.
  2. Ráno očistíme petržlenový koreň, mrkvu, celer, pokrájame na silnejšie kolieska mrkvu a petržlen, zeler pokrájame na malé kocky.
  3. Očistíme zemiaky a pokrájame ich na menšie kocky, očistenú cibuľu pokrájame na jemno, petržlenovú vňať posekáme na drobno. V hrnci na lyžici oleja skaramelizujeme koreňovú zeleninu, pridáme zemiaky, zalejeme vodou, privedieme do varu, pridáme lievik trúbkovitý aj s vodou z namočenia húb, osolíme, okoreníme mletou rascou, čerstvo mletým čiernym korením a varíme do mäkka. Ked je zelenina a huby už mäkké zapražíme polievku zápražkou..
  4. Na 2 lyžiciach rozohriateho oleja orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme hladkú múku, opražíme ju do svetlej žemľovej farby, pridáme sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania necháme papriku v horúcom tuku úplne rozpustiť, zalejeme studenou vodou a rozmiešame do hladka, hotovú zásmažku prilejeme k polievke a všetko spolu povaríme ešte 15 minút, aby sa stratila surová chuť múky.
  5. Horúcu polievku na tanieri posypeme čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou a servírujeme s domácim čerstvým pečivom. Polievka s lievikom trúbkovitým je veľmi chutná a nádherne voňavá.
  6. Lievik trúbkovitý je jedlá huba, čiernej farby, so širokým lievikovite prehnutým klobúkom s vlnitým okrajom, hlúbik je vysoký, dutý, smerom dole zúžený a hore pomaly prechádza do klobúka, táto huba veľmi príjemne vonia, má lievikovitý tvar. Rastie od augusta do novembra vo veľkých húfoch v listnatých a zmiešaných lesoch, práve má sezonu.