-
Na masti osmahneme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájané kuriatka.
-
Pražíme, kým cibuľa nezačne žltnúť a mierne aj hnednúť. teraz je čas na prípravu šafránu. Ten di vysypeme do poldecáku a zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať, ako čaj.
-
Pokračujeme vo varení, šafrán, príde na radu na koniec.
-
K cibuli s kuriatkami pridáme ryžu, soľ a trošku opražíme aj ryžu. Zakápneme vytlačenou štvrťkou citrónu a zamiešame (kuriatka si pýtajú citrón).
-
Podlejeme vriacim vývarom (zatiaľ asi len asi 3 dl) a za stáleho miešania varíme na nie veľmi divokom ohni. počas varenia sa nám časť vývaru vsiakne do ryže a časť odparí - stále podlievame tým vývarom, ktorý nám pomaly vrie na susednom plameni. Po cca 10 minútach varenia sa nám minul všetok vývar.
-
Ak je ešte stále tvrdá ryže, tak môžeme pokračovať v podlievaní vriacou vodou (čistou). Ryža už je takmer hotová, tak pridáme zohriatu smotanu, maslo a vylúhovaný vývar aj so šafránom.
-
Keď sa nám maslo rozpustí, pridáme aj 3 štvrtiny nastrúhaného syra (zvyškom posypeme rizoto pri servírovaní).
-
Ešte raz zamiešame a hotovo.
-
Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu a jesť ho môžeme omáčkovou lyžičkou (to je taká menšia polievková lyžička)
-
Dobrú chuť.