Go Back
Vytlačiť

Dusená červená kapusta na karameli s jablkom na sladko - kyslý spôsob

Vynikajúca príloha k pečenej kačke a k rôznym pečeným mäsám

Ingrediencie

  • 1200 gramov čerstvej červenej hlávkovej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 veľké kyslejšie jablko
  • 3 polievkové lyžice cukru kryštál
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica celej rasce
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia
  • 4 guľôčky celého nového korenia
  • 2 guľôčky celých borievok
  • 1 bobkový list
  • soľ podľa chuti
  • ocot biely vínny podľa chuti
  • studená voda podľa potreby

Inštrukcie

  1. Do suchého horúceho hrnca dáme 3 PL kryštálového cukru a za stáleho miešania ho necháme na strednom plameni rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút.
  2. Prilejeme asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi karamel rozmiešame do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!!
  3. Pridáme rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju orestujeme do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút. Pridáme čerstvú červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky.
  4. Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť. Kapustu podlejeme asi 100 ml studenej vody, pridáme celú rascu, celé čierne a celé nové korenie, celé borievky, soľ a 1 bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko, potom kapustu dusíme na strednom plameni pod pokrievkou asi 10 minút za občasného premiešania. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkava - al dente.
  5. Zaprášime ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" ( z nemčiny "staubem" znamená zaprášiť) = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusíme už odokryté - asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút.
  6. Vypneme plameň, necháme chvíľku odstáť a dochutíme kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť. Horúcu kapustu naberieme do misy a podávame ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí. Na druhý deň je kapusta ešte lepšia a chutnejšia.
  7. Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k rôznemu inému pečenému mäsu.

Poznámky k receptu

Recept na pomaly pečenú kačku TU: https://www.sefkuchari.sk/index.php?a=opre&rid=1221