-
Do suchého horúceho hrnca dáme 3 PL kryštálového cukru a za stáleho miešania ho necháme na strednom plameni rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút.
-
Prilejeme asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi karamel rozmiešame do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!!
-
Pridáme rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju orestujeme do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút. Pridáme čerstvú červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky.
-
Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť. Kapustu podlejeme asi 100 ml studenej vody, pridáme celú rascu, celé čierne a celé nové korenie, celé borievky, soľ a 1 bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko, potom kapustu dusíme na strednom plameni pod pokrievkou asi 10 minút za občasného premiešania. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkava - al dente.
-
Zaprášime ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" ( z nemčiny "staubem" znamená zaprášiť) = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusíme už odokryté - asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút.
-
Vypneme plameň, necháme chvíľku odstáť a dochutíme kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť. Horúcu kapustu naberieme do misy a podávame ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí. Na druhý deň je kapusta ešte lepšia a chutnejšia.
-
Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k rôznemu inému pečenému mäsu.