-
Pravý hríb dubový namočíme do teplej vody na 30 minút, scedíme a pokrájame na ich na drobno.
-
Očistíme cibuľu a pokrájame na jemno.Cesnak očistíme a prelisujeme.
-
Domácu údenú slaninu pokrájame na malé kocky a opečieme v panvici na lyžici rozohriatej domácej bravčovej masti, opečenú slaninu vyberieme na tanier.
-
V tuku po opečení údenej slaniny orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme pokrájaný hríb dubový a restujeme do mäkka za občasného podliatia vodou z namočenia húb, vrátime kocky opečenej údenej slaniny a zmes necháme úplne vychladnúť.
-
Očistíme zemiaky, nastrúhame ich na strúhadle na jemno do misy, necháme odstáť a zlejeme prebytočnú vodu. K nastrúhaným zemiakom pridáme cibuľovo - slaninovo - dubákovú zmes aj s tukom, vajce, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, sušenou drvenou majoránkou, ktorou nešetríme.
-
Zmes premiešame a zahustíme múkou na husté liate cesto.
-
Aby nastrúhané zemiaky nezhnedli, zalejeme ich malým množstvom mlieka, necháme chvíľu odpočinúť.
-
Z cesta lyžicou v horúcej masti vytvarujeme placky, ktoré vypražíme z oboch strán do červena a do chrumkava.
-
Podávame horúce ako samostatné jedlo s prílohou zo surovej sudovej kapusty a s horúcim čajom alebo ako veľmi chutnú prílohu k rôzne upravenému mäsu, k zeleninovým omáčkam, do placiek môžeme zabaliť prúžky duseného mäsa na šťave, posypať ich ešte nastrúhaným syrom alebo v tomto mimoriadne chutnom ceste vypražiť rezne z rôzneho mäsa.