-
Podstatný je správny pomer surovín, ktorý treba dodržať a použitá voda musí mať izbovú teplotu!
-
Správny pomer ryže a vody je 1 hrnček ryže a 1,5 hrnčeka vod, čiže pomer je 1 : 1,5.
-
Najprv ryžu poriadne opláchneme pod prúdom tečúcej vody, aby sme ju zbavili prebytočného škrobu, voda musí zostať číra,z ryže musí ísť úplne čistá voda.
-
Premytú ryžu dáme do misy, zalejeme vodou tak, aby bola celá ponorená vo vode, v ktorej ju necháme namočenú 15 minút. Do hrnca dáme odmerané množstvo vody a privedieme do varu.
-
Namočenú ryžu scedíme a necháme dobre odkvapkať z vody, dáme ju do hrnca s čistou vriacou vodou, privedieme znovu do varu, osolíme, plameň stiahneme na minimum, prikryjeme hrniec dobre tesniacou pokrievkou a varíme ešte 5 minút. Potom vypneme plameň, hrniec necháme stále prikrytý dobre tesniacou pokrievkou , necháme takto 15 minút, ryža sa v ňom ešte stále varí.
-
Po tejto dobe odstránime pokrievku, skontrolujeme, či je ryža mäkká. Hotovú ryžu dáme do servírovacej misy, aby sa dalej nevarila.
-
Môžeme ju priamo porcovať aj na jednotlivé taniere, takto sa varí ryža konkrétne v Indii, je to suchá varená ryža, bez pridania akéhokoľvek tuku, jej uvarené zrnká sú nezlepené, sú krásne oddelené a odskakujú pekne od seba. Podávame k rôznym druhom mäsa, upraveným na šťave alebo k rôznym zeleninovým vegetariánskym alebo mäsovým omáčkam.