-
Sušený hríb dubový namočíme na 30 minút do teplej vody.
-
Očistíme 4 stredne veľké veľké zemiaky, poktrájame na kocky a uvaríme ich v osolenej vode.
-
Uvarené zemiaky scedíme, necháme odkvapkať dobre z vody a ešte teplé pretlačíme pomocou mačkadla na jednoliatu hmotu.
-
Očistenú cibuľu pokrájame na kocky a opražíme na rozohriatej domácej masti, pridáme k ním scedený hríb dubákový a restujeme spolu do mäkka za občasného podliatia vodou z namočenia húb, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou červenou paprikou.
-
K pretlačeným uvareným zemiakom pridáme 3 očistené a nastrúhané surové zemiaky, zmes výdatne osolíme, zemiaky potrebujú dosť soli, aby naše chlpaté knedličky mali aj chuť, pridáme celé vajce, premiešame a zahustíme takým množstvom múky, aby sme dostali tvarovateľné zemiakové cesto, ktoré je však dostatočne mäkké.
-
Do vriacej osolenej vody pomocou polievkovej lyžice namočenej vo vriacej vody odkrajujeme knedličky, veľkosti asi 1/4 lyžice, to stačí, lebo dosť významne zväčšia svoj objem počas varenia.
-
Občas premiešame, aby sa knedličky nezlepili a varíme od ich vyplávania na povrch vriacej vody približne 10 minút. Knedličky sa počas varenia nerozpadnú, čo zabezpečí pridané vajce do cesta. Uvarené knedličky scedíme a necháme dobre odkvapkať z vody, dáme ich do misy a ešte horúce premiešame s hríbovo - cibuľovou zmesou aj s tukom z ich restovania.
-
Najlepšie je uvarené horúce knedličky dať do misy z jenského skla, ktoré dlho udrží knedličky s hríbami teplé.