Go Back
Vytlačiť

Pečené zemiaky s cibuľou a tymiánom

Jednoduchý a výborný recept na dobrú večeru v chladnom počasí.

Ingrediencie

  • 1500 gramov podlhovastých zemiakov
  • 2 menšie cibule
  • 60 gramov masla
  • 3 lyžice olivového oleja sušený tymián podľa chuti
  • soľ podľa chuti

Inštrukcie

  1. Zemiaky ošúpeme a dámezatiaľ do studenej vody.
  2. Očistíme dve menšie cibule, prekrojíme na polovice a pokrájame na tenké mesiačiky.
  3. Hlbšiu jenskú misu vymažme na spodku maslom.
  4. Očistené podlhovasté zemiaky položíme dlhšou stranou na dosku a od dlhšej strany počnúc od jedného konca k druhému ich zvisle k podložke husto vedľa seba pokrájame na tenké plátky tak, že ich na spodku nedokrojíme, vznikne tvar harmoniky.
  5. Pripravené zemiaky vložíme do jenskej misy, medzi zárezy vložíme mesiačiky cibule, osolíme, posypeme tymiánom, polejeme olivovým olejom a vložíme piecť do rúry.Pečieme pri teplote 180 stupňov C asi 80 minút.
  6. Zemiaky a cibuľa sú zvonka po okrajoch príjemne chrumkavé a vo vnútri mäkké a šťavnaté.

Poznámky k receptu

Servírujeme v mise, v ktorej sa piekli. Podávame horúce s dobrou domácou čalamádou ako samostatné jedlo alebo ako výbornú prílohu k pečenému mäsu, sú veľmi chutné, vhodné samostatne na večeru, pokiaľ ich podávame ako prílohu, sú výborné na obed, nádherne voňajú maslom a tymiánom.