Go Back
Vytlačiť

Novoročná jablková židovská chala

Nie, nemýlite sa, naozaj ide o Novoročný jablkový koláč z kysnutého cesta, tento rok je Rosh - Hashanah - židovský Nový rok na 3 až 4.. oktobra, preto pridávam tento úžasný chutný recept.

Ingrediencie

  • na kvások:
  • 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
  • 1 hrnček vlažnej vody /hrnček o objeme 250 ml/
  • 1 lyžička cukru krupica na posypanie droždia
  • na cesto:
  • 2 vajcia
  • 1/3 hrnčeka cukru krupica
  • 1 a 1/4 lyžičky soli
  • 1/3 hrnčeka repkového oleja
  • 1 kvapka sezamového oleja
  • 3 a 3/4 hrnčeka hladkej múky extra špeciál 00 + 1/4 hrnčeka na podsypanie
  • 1 veľké jablko Granny Smith pokrájané na tenké plátky
  • 3 lyžice cukru krupica na posypanie jablk
  • 2 lyžičky mletej škorice na posypanie jabĺk
  • mletá škorica podľa chuti na posypanie cesta v bábovkovej forme
  • cukor krupica podľa chuti na posypanie cesta v bábovkovej forme
  • 1 vajce na potretie cesta
  • olej na vymazanie bábovkovej formy

Inštrukcie

  1. Do misy robota rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom krupica, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások.
  2. Vykysnutý kvások rozšľaháme s celými vajcami, cukrom, repkovým a sezamovým olejom, ktorý dodá koláču skrytú lahodnú chuť, prisypeme preosiatu múku, pridáme soľ a vymiesime v robote hladké pružné mäkšie cesto, ktoré trošku lepí.
  3. Cesto vyberieme, misu potrieme tenkou vrstvou oleja, vrátime cesto do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  4. Vykysnuté cesto zrazíme niekoľkokrát päsťou nadol, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny, prikryjeme istou utierkou a znovu ho necháme na teple vykysnúť - o niečo viac ako 1 hodinu. Kým cesto kysne, umyjeme jablko, zbavíme ho stopky a jadrovníka, nešúpeme a pokrájame jablko na tenké mesiačiky.
  5. Druhýkrát vykysnué cesto dáme na jemne pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm. Na spodku cesta z dlhšej strany vynecháme voľný pás cesta o výške asi 5 cm, nad voľným okrajom cesta rozložíme vedľa seba tenké plátky jabĺk, okoreníme mletou škoricou, posypeme cukrom a voľný okraj cesta prehneme cez vrstvu jabĺk, jemne stlačíme dlaňami k podložke, nad prehnutým cestom opäť rozložíme plátky jabĺk, okoreníme škoricou a posypeme cukrom, znovu cez jablká prehneme pás cesta, ktorý už je naplnený jablkami, jemne stlačíme dlaňami preložené vrstvy k podložke, tento celý postup ešte raz zopakujeme /celkom 3x/. Naplnené cesto ostrým nožom rozdelíme na 8 približne rovnakých častí.
  6. Menšiu a nižšiu bábovkovú formu jemne vymažeme olejom, vložíme do nej na reze roztvorené diely tesne vedľa seba a medzi ne ešte vložíme po jednom plátok jablka, vznikne tvar roztvárajúceho sa kvetu, ktorého každý cíp potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme ešte mletou škoricou a cukrom.
  7. Koláč necháme ešte 15 minút pidkysnúť. Rúru rozohrejeme na 170 stupňov C, na spodok rúry dáme hrnček s vriacou vodou, vložíme koláč na stredný rošt a pri tejto teplote pečieme 30 až 35 minút do peknej zlato - hnedej farby, kým cukor na povrchu neskaramelizuje.
  8. Upečený koláč vyberieme, necháme chvíľku odpočinúť v bábovkovej forme, ešte horúci koláč z formy vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
  9. Pokrájame na porcie a podávame, je vhodný k dobrej čiernej kávičke alebo k horúcemu čaju. Počas pečenia celá kuchyňa nádherne a sviatočne rozvoniava po škorici, karamele a po pečených jablkách. Jablko spolu s medom tradične patria k židovskému Novému roku a symbolizujú Dobrý (sladký) Nový rok a patrí sem aj pečenie guľatej sviatočnej Chaly /pečiva/ na sladko.

Poznámky k receptu

Na Rosh hashanah - židovský Nový rok platia pravidlá ako na Shabbat, tento rok slávia Židia Nový rok 5777 podľa hebrejského kalendára a začína po západe slnka s východom prvej hviezdy už predvečer 2. októbra, končí 4. októbra po zotmení. Tento úžasný recept aj s videom som našla na stránke http://bit.ly/jewlish_applechallah Táto sviatočná novoročná Chala v tvare roztvárajúceho sa kvetu má úžasnú lahodnú chuť fantastické nadýchané ľahučké a jemné cesto, zvykne sa ešte pri konzumácii namáčať v mede. Recept som len nepatrne upravila.