-
Do misy robota rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom krupica, zalejeme vlažnou vodou a necháme vykysnúť kvások.
-
Vykysnutý kvások rozšľaháme s celými vajcami, cukrom, repkovým a sezamovým olejom, ktorý dodá koláču skrytú lahodnú chuť, prisypeme preosiatu múku, pridáme soľ a vymiesime v robote hladké pružné mäkšie cesto, ktoré trošku lepí.
-
Cesto vyberieme, misu potrieme tenkou vrstvou oleja, vrátime cesto do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
Vykysnuté cesto zrazíme niekoľkokrát päsťou nadol, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny, prikryjeme istou utierkou a znovu ho necháme na teple vykysnúť - o niečo viac ako 1 hodinu. Kým cesto kysne, umyjeme jablko, zbavíme ho stopky a jadrovníka, nešúpeme a pokrájame jablko na tenké mesiačiky.
-
Druhýkrát vykysnué cesto dáme na jemne pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm. Na spodku cesta z dlhšej strany vynecháme voľný pás cesta o výške asi 5 cm, nad voľným okrajom cesta rozložíme vedľa seba tenké plátky jabĺk, okoreníme mletou škoricou, posypeme cukrom a voľný okraj cesta prehneme cez vrstvu jabĺk, jemne stlačíme dlaňami k podložke, nad prehnutým cestom opäť rozložíme plátky jabĺk, okoreníme škoricou a posypeme cukrom, znovu cez jablká prehneme pás cesta, ktorý už je naplnený jablkami, jemne stlačíme dlaňami preložené vrstvy k podložke, tento celý postup ešte raz zopakujeme /celkom 3x/. Naplnené cesto ostrým nožom rozdelíme na 8 približne rovnakých častí.
-
Menšiu a nižšiu bábovkovú formu jemne vymažeme olejom, vložíme do nej na reze roztvorené diely tesne vedľa seba a medzi ne ešte vložíme po jednom plátok jablka, vznikne tvar roztvárajúceho sa kvetu, ktorého každý cíp potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme ešte mletou škoricou a cukrom.
-
Koláč necháme ešte 15 minút pidkysnúť. Rúru rozohrejeme na 170 stupňov C, na spodok rúry dáme hrnček s vriacou vodou, vložíme koláč na stredný rošt a pri tejto teplote pečieme 30 až 35 minút do peknej zlato - hnedej farby, kým cukor na povrchu neskaramelizuje.
-
Upečený koláč vyberieme, necháme chvíľku odpočinúť v bábovkovej forme, ešte horúci koláč z formy vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
-
Pokrájame na porcie a podávame, je vhodný k dobrej čiernej kávičke alebo k horúcemu čaju. Počas pečenia celá kuchyňa nádherne a sviatočne rozvoniava po škorici, karamele a po pečených jablkách. Jablko spolu s medom tradične patria k židovskému Novému roku a symbolizujú Dobrý (sladký) Nový rok a patrí sem aj pečenie guľatej sviatočnej Chaly /pečiva/ na sladko.