Trdelník je vlastne obyčajné sladké kysnuté cesto, rôzne ochutené, vo vnútri duté s úzkou vrstvou mäkkého nadýchaného cesta pod chrumkavým karamelovo - orechovým povrchom so škoricou, je úžasne chutný a voňavý. V histórii je prvá zmienka o Trdelníku už v roku 1450, známym a obľúbeným sa stal v 18. storočí. Pôvod tohto sladkého pečiva je v Transylvánii v Sedmohradsku, kde sa už piekol namotaný v pásoch na drevenom trdle za stáleho otáčania nad otvorenou pahrebou z dreveného uhlia, týmto spôsobom sa pečie dodnes, chuť pečeného nad pahrebou je typická a neopakovateľná. Trdelník sa rozšíril odtiaľ do celého Madarska, do Viedne, do Skalice na Slovensku, na Moravu a inde, dnes sa pečie v celom svete. EÚ uznala Trdelník ako tradičné madarské pečivo a ešte Trdelník z mesta Skalica. Názov pečiva je od trdla, na ktorom sa pečie. ľudia sú veľmi vynaliezaví, dnes ho pečú na kovových valčekoch, na prázdnych obalených pivových konzervách, dokonca na prázdnych a obalených šúľkoch z toaletného papiera, pečú ho v peci, nad pahrebou,v rúre, na grile a podobne. Pôvodné ochutenie povrchu trdelníka bol iba horúci karamel z cukru, postupne pribudli vlašské orechy, škorica, kokosový orech a iné, do cesta sa neskôr pridala aj vanilka a strúhaná citrónová kôra. Moderné verzie už sú známe tým, že upečený trdelník sa plní rôznymi náplňami i zmrzlinou, takou skoršou obdobou je rakúska Shaumrolle - plnené lístkové pečivo bielkovou penou, ľudovo nazývané "šamrolky"