-
Do pre osiatej hladkej múky pridáme práškový cukor, sušené droždie a mletý kardámom a všetko dobre premiešame.
-
Do jamky v múke dáme 1 celé vajce, 1 žĺtok a studené tuhé maslo pokrájané na plátky.
-
Prilejeme vlažné mlieko a všetko spolu dôkladne spracujeme rukami na hladké a polomäkké cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a odložíme na 1 hodinu do chladničky, kde bude pomaly kysnúť.
-
Kým cesto kysne v chladničke, pripravíme krém. Do misky dáme zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor. Pridáme kakao, mletú škoricu a rumovú arómu. Spracujeme pomocou vidličky na hladký krém a odložíme do chladničky na čas, kedy budeme pracovať s cestom.
-
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti asi 30 x 50 cm o hrúbke 1 mm. Na cesto rovnomerne rozotrieme chrbtom polievkovej lyžice pripravený krém z chladničky. Naplnené cesto odspodu od dlhšieho okraja stočíme do závinu.
-
Závin pokrájame ostrým nožom na približne rovnaké lichobežníky s nie príliš ostrými uhlami. Stred každého lichobežníka stlačíme nadol až k pracovnej doske uprostred pozdĺžne pomocou rúčky varešky, čím vznikne tvar motýľa. Motýle uložíme na plech s pečiacim papierom.
-
Celkom budeme mať 9 kusov motýľov. Povrch potrieme vaječným bielkom, posypeme cukrom kryštál a necháme v teple ešte 15 minút kysnúť.Motýle pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené motýle necháme vychladnúť na mriežke. Kakaovo-škoricové motýle s kardamomom dáme na podnos a na stole už môže rozvoniavať čerstvá ranná káva.