Go Back
Vytlačiť

Marinovaný losos s mätovo dijonským dresingom

Plnohodnotná úprava lososa, ktorá z neho dostane skutočne to najlepšie

Ingrediencie

  • losos 1 filet ZBAVENÝ KOŽE cca 1 kg
  • - 1 kg cukor
  • - 1 kg morská soľ nebojte sa, každá je morská, voľakedy bolo všade more
  • - kôpor
  • - pomarančová kôra
  • - nejaké korenie na ryby

Inštrukcie

  1. Soľ a cukor spolu zamiešame do jednej sypkej zmesy.
  2. Polovicu dáme na pekáč (nemal by byť veľmi väčší, ako je filet z lososa).
  3. Z filetu povyťahujeme kostičky (malé kombinačky, alebo pinzeta), okoreníme korením na ryby, položíme ho na cukrovosoľnú zmes a zasypeme zvyšnou cukrosoľnou zmesou.
  4. Necháme ho "marinovať" 48-72 hodín v chlade. Po namarinovaní lososa opláchneme v studenej vode, riadne vysušíme a šikmo krájame na tenké plátky. Podávame s rukolou a mätovo dijonským dresingom, alebo len tak :-).
  5. MATOVO DIJONSKÝ DRESING:
  6. Aby ste ho nemuseli hľadať inde, tu je:
  7. 1 PL medu (áno, musí byť tekutý - bingo)
  8. 1 PL dijonskej horčice
  9. 1,5 dl olivový olej
  10. 0,5 dl lepšie biele víno (nie, Venušino čaro nie je dobré)
  11. 6-8 nadrobno nakrájaná mäta
  12. Do medu, pridáme horčicu a postupne zašľahávame olivový olej (emulgujeme). Pridáme biele víno (áno, stále šľaháme) a mätu.