-
- Filet lososa umyjeme, zbavíme kože a nakrájame na kocky cca 2x2 cm.
-
- Do kastrólika nalejeme čistú vodu asi 2 cm, vložíme paráčik a vodu privedieme do varu. Keď voda vrie, na paráčik poukladáme kúsky lososa, prikryjeme a paríme cca 5 minút. Následne odstavíme.
-
- Očistíme si cibuľu, nakrájame na drobno a orestujeme do sklovita (max. do mierne ružova)na rozpálenom oleji. Pridáme ryžu a restujeme cca 3 minúty, zalejeme bielym vínom a pripraveným horúcim vývarom.
-
Na miernej teplote za občasného miešania a podľa potreby pridávania vývaru varíme cca 20 minút.
-
Ryža v rizote by podľa ostrieľaných šéfkuchárov nemala byť uvarená "na blato", malo by ju byť medzi zubami trošku cítiť - podobne ako cestoviny - Al Dente.
-
Konzistencia rizota by mala byť zároveň trochu kašovitá, až mierne tečúca, podobne ako "stredná" detská krupica. Správnu konzistenciu korigujeme pridaním vývaru, alebo strúhaným syrom - podľa potreby a vkusu.
-
- Rozpustíme si maslo, pridáme špenát, buď mrazený lístkový, alebo čerstvý nakrájaný na drobno, zelený hrášok a rozpučené a nasekané strúčiky cesnaku, trochu osolíme a na panvičke za stáleho miešania restujeme cca 3 minúty.
-
- Orestovaný špenát s hráškom a cesnakom pridáme do rizota, do ktorého opatrne vmiešame kúsky lososa. Podľa potreby dochutíme soľou.
-
- Podávame posypané syrom, zapíjame bielym vínkom.
-
- DOBRÚ CHUŤ :)