Go Back
Vytlačiť

Luxusný LOSOS (pripraví aj nekuchár, nevodič, nefajčiar)

Čistá práca je 5 minút, ale potom treba čakať 48 hodín, no je to super recept

Ingrediencie

  • - losos 1 filet ZBAVENÝ KOŽE cca 1 kg
  • - kvalitné korenie na ryby dobré a jemné
  • - 1 kg cukor
  • - 1 kg morská soľ

Inštrukcie

  1. Lososa zbavíme kože a aj toho tmavého a šedého mäsa, ktoré je pod kožou (obr.1). Zíde sa nám veľmi ostrý nôž. Zo všetkých (z dvoch) strán ho dobre okoreníme zmesou korenia na ryby (obr.2).
  2. Soľ a cukor spolu dôkladne vymiešame do sypkej zmesi (do tekutej asi ťažko, keď tam nič iné neide).
  3. Polovicu tejto zmesi dáme na pekáč (nemal by byť veľmi väčší, ako je filet z lososa).
  4. Okoreneného lososa položíme na polovicu tejto zmesi a zasypeme zvyšnou zmesou (obr.3).
  5. Je dobré na tú soľ ešte položiť nejakú dostičku na krájanie slaniny, alebo nejakú alternatívu, aby bol losos v tej zmesi POD TLAKOM. Necháme ho "marinovať" 48 hodín v chlade.
  6. Po namarinovaní odstránime zmes (obr.4) lososa opláchneme v studenej vode, riadne vysušíme a šikmo krájame na tenké plátky (obr.5).
  7. Podávame s rukolou a mätovo dijonským dresingom, alebo len tak :-) (obr.6).
  8. Mätovo-Dijonský dresing:
  9. 1 PL medu (áno, musí byť tekutý - bingo)
  10. 1 PL dijonskej horčice
  11. 1,5 dl olivový olej
  12. 0,5 dl lepšie biele víno (nie, Venušino čaro nie je dobré)
  13. 6-8 nadrobno nakrájaná mäta
  14. Do medu, pridáme horčicu a postupne zašľahávame olivový olej (emulgujeme). Pridáme biele víno (áno, stále šľaháme) a mätu - hotovo.