-
Tento recept mám od suseda - Milana, ktorý varil na vojne celej kavalérii.
-
Včera varil u mňa. Spočiatku som mal trošku obavy kvôli množstvu omáčky, ale dochutil ju naozaj veľmi dobre.
-
Suroviny na ochucovanie som mal vopred odvážené, takže táto alchýmia sa Vás už netýka, máte na všetko presné čísla.
-
Mäso pozdĺž vlákien prešpikujeme pár (3-4) kúskami slaniny. V podstate sú to tenké pásiky, ako ceruzky.
-
Slanina pomôže mäsku zmäknúť a nevysušiť sa. Na reze potom vytvorí mozaiku (nie, nemusíte ju jesť - ale môžete). Na masti zo všetkých strán opražíme mäso (v jednom kuse).
-
Mäso sa nám pri pražení najprv chytí hrnca (prilepí sa) a po pol minútke sa pustí a môžeme pražiť ďalšiu časť. Keď ho opražíme kolom dokola, dáme ho na chvíľku bokom.
-
Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a na malé kocky (tak 1 cm) pokrájanú koreňovú zeleninu, nové korenie a bobkový list. 2-3 minúty popražíme a zalejeme pol litrom vývaru.
-
Samozrejme, že tentokrát to môže byť aj z bujónu - to je akurát z jedného bujónu. Pridáme studenú vodu. Robíme omáčku a chceme, aby sa chuť zeleniny do nej vyvarila, preto studenú vodu.
-
Pridáme polovicu soli a privedieme do varu. Keď nám toto celé zovrie, vrátime mäso (malo by byť ponorené celé), znova privedieme do varu a na pomalom ohni (robí málo bubliniek) varíme zakryté 2,5 hodiny.
-
Po 2,5 hodinách vyberieme mäso, dáme na tanier a zakryjeme alobalom. Z hrnca vyberieme ešte bobkový list a nové korenie a to, čo nám tam ostalo dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú soľ, cukor, šťavu z polky citróna, horčicu, Brusnicový kompót. a celé to zahustíme smotanou, v ktorej sme dôkladne rozmiešali hladkú múku. Na úplný koniec dáme 25-30 gramov masla, ktoré pridá trošku zamatu celej tejto omáčke.
-
Uvarené a odpočinuté mäsko nakrájame na zhruba 3-4 milimetrové plátky a vrátime do omáčky, aby sa marinovalo a nasalo tú fantastickú omáčku, ktorú sme vytvorili.