Go Back
Vytlačiť

Sviečková na smotane od Milana

pravá sviečková, falošná sviečková, hovädzie zadné - všetko je na tento zázrak vhodné :-)

Ingrediencie

  • 1-2 kg Hovädzieho chudého mäska (sviečková falošná sviečková, stehno, ...
  • trošku slaninky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 petržlen
  • 4-6 mrkva
  • zeler polovičnú dávku z množstva petržlenu
  • 250 ml sladká smotana + 2 PL hladká múka
  • 16 g soľ zarovnaná až mierne kopcovitá PL
  • 50 g cukor
  • 1/2 šťavy z citróna
  • 3 PL horčice
  • 5 ks Nové korenie celé
  • 3 ks bobkový list
  • 1 PL brusnicový kompót
  • 0,5 l vývar
  • 1 liter vody
  • 2-3 PL masti kačacia, husacia, bravčová, alebo slnečnicový olej
  • 25-30 g masla

Inštrukcie

  1. Tento recept mám od suseda - Milana, ktorý varil na vojne celej kavalérii.
  2. Včera varil u mňa. Spočiatku som mal trošku obavy kvôli množstvu omáčky, ale dochutil ju naozaj veľmi dobre.
  3. Suroviny na ochucovanie som mal vopred odvážené, takže táto alchýmia sa Vás už netýka, máte na všetko presné čísla.
  4. Mäso pozdĺž vlákien prešpikujeme pár (3-4) kúskami slaniny. V podstate sú to tenké pásiky, ako ceruzky.
  5. Slanina pomôže mäsku zmäknúť a nevysušiť sa. Na reze potom vytvorí mozaiku (nie, nemusíte ju jesť - ale môžete). Na masti zo všetkých strán opražíme mäso (v jednom kuse).
  6. Mäso sa nám pri pražení najprv chytí hrnca (prilepí sa) a po pol minútke sa pustí a môžeme pražiť ďalšiu časť. Keď ho opražíme kolom dokola, dáme ho na chvíľku bokom.
  7. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a na malé kocky (tak 1 cm) pokrájanú koreňovú zeleninu, nové korenie a bobkový list. 2-3 minúty popražíme a zalejeme pol litrom vývaru.
  8. Samozrejme, že tentokrát to môže byť aj z bujónu - to je akurát z jedného bujónu. Pridáme studenú vodu. Robíme omáčku a chceme, aby sa chuť zeleniny do nej vyvarila, preto studenú vodu.
  9. Pridáme polovicu soli a privedieme do varu. Keď nám toto celé zovrie, vrátime mäso (malo by byť ponorené celé), znova privedieme do varu a na pomalom ohni (robí málo bubliniek) varíme zakryté 2,5 hodiny.
  10. Po 2,5 hodinách vyberieme mäso, dáme na tanier a zakryjeme alobalom. Z hrnca vyberieme ešte bobkový list a nové korenie a to, čo nám tam ostalo dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú soľ, cukor, šťavu z polky citróna, horčicu, Brusnicový kompót. a celé to zahustíme smotanou, v ktorej sme dôkladne rozmiešali hladkú múku. Na úplný koniec dáme 25-30 gramov masla, ktoré pridá trošku zamatu celej tejto omáčke.
  11. Uvarené a odpočinuté mäsko nakrájame na zhruba 3-4 milimetrové plátky a vrátime do omáčky, aby sa marinovalo a nasalo tú fantastickú omáčku, ktorú sme vytvorili.

Poznámky k receptu

A teraz nasleduje niečo, čo hocikto neprijme. Mojej rodinke som to naservíroval klasicky s knedľou a troškou brusnicového džemu, no ja mäso so šťavou milujem najviac S RYŽOU. Možno ma odsúdite za barbarstvo, možno som bol vy minulom živote BRUCE LEE (alebo iný LEE), ale na túto moju kombináciu nedám dopustiť.