Go Back
Vytlačiť

Hovädzie líčka dusené na VINEI

Ak nezoženiete líčka, kúpte si lýtka (môčing)

Ingrediencie

  • asi tak 1 kg Hovädzie líčka alebo lýtka
  • 1 PL masla klasické
  • 3 dl Vinea
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 3-4 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 0,5 l vývaru akýkoľvek - kľudne aj z bujónu

Inštrukcie

  1. Na panvici rozpustíme maslo a riadne tomu "vypečieme".
  2. Kúsky hovädzieho mäsa bez akéhokoľvek korenenia a solenia opečieme zo všetkých strán (zatiahneme ho).
  3. Ak sa mäso prilepí na panvicu, dajte tomu pár sekúnd (cca 20) - ono sa pustí. Zatiahnuté mäsko dáme do sklennej Jenskej misy. Do výpeku dáme nakrájanú mrkvu a cibuľu.
  4. Z vývaru odoberieme tak za jednu naberačku a pridáme do panvice - spravíme DEGLAZÉ - oddelíme pripečený výpek od panvice. Mrkvu a cibuľu dusíme v otvorenej panvici, kým sa vývar takmer úplne neodparí. Pridáme polovicu Vinei a dusíme kým sa nám takmer neodparí.
  5. Pridáme druhú polovicu Vinei a pretlek a ešte trošku podusíme - už nemusíme toľko redukovať, len necháme zovrieť a minútku nech ešte prevrie.
  6. Celé to prelejeme na mäsko, ktoré na nás čaká v mise. Prilejeme aj VRIACI vývar. Zakryjeme a dáme do rúry na 140 stupňov a dusíme 3,5 hodiny.
  7. Keď je po 3,5 hodinách mäsko ako páperie mäkkučké, odoberieme tak 4 deci šťavy a necháme ju vyredukovať na cca 20% objemu.
  8. Podávame s opekanými, alebo pečenými zemiakmi, mrkvou, v ktorej sa to dusilo a prelejeme zredukovanou šťavou.