Go Back
Vytlačiť

Demi glace (demi glas)

Základ mnohých omáčok, podčiarkne a zvýrazní chuť mäsa, použite na prípravu omáčok k mäsitým jedlám, zvýrazní chuť vývaru, používajte namiesto bujónu, ...

Ingrediencie

  • 1-1,5 kg teľacích špik, alebo hovädzích kostí ,
  • 6 ks stredne veľkej mrkvy
  • 6 ks rovnako veľký petržlen
  • 1 zeller ako päsť
  • 1 kaleráb
  • 1 PL paradajkový pretlak
  • 1 čl cukor

Inštrukcie

  1. Kosti dáme na plech a dáme piecť pri teplote 250 stupňov a pečieme, kým nechytia krásnu hnedú, až tmavohnedú farbu. Môže to trvať tak 20-30 minút.
  2. Medzitým očistíme zeleninu a dáme (BEZ SOLI) variť do 5 litrového hrnca vodu (tak do 2/3). kaleráb, 3 mrkvy, a 3 petržleny nakrájame na tenké pláty (škrabkou na zemiaky) a šupneme do vody (robíme vývar).
  3. Zvyšok zeleniny nakrájame a orestujeme na suchej panvici. Keď už začne chytať farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte trošku restujeme (trošku=3-4 minúty).
  4. Medzitým už sa nám upiekli aj kosti.
  5. Všetko šupneme do hrnca s vriacim vývarom (všetko = kosti plus restovanú zeleninu z panvice).
  6. Dolejeme VRIACOU vodou do vrchu a prikryté s malou škárou pomaly varíme (pomaly = najslabší plameň na najslabšom horáku) 24 hodín.
  7. Po 12 hodinách môžeme doliať VRIACU VODU (to spravíme vždy, keď nám klesne voda). Po 24 vývar precedíme do druhého hrnca.
  8. K zvyškom kostí a zeleniny prilejeme ešte liter vody, trošku premiešame a zmovu precedíme k tomu precedenému vývaru.
  9. Dostameme tak 3-4 litre vývaru a ten začneme redukovať. To znamená, že na strednomplameni (nie príliš divoko) varíme, kým sa nám neodparí 90% vody - čiže sa nám to nezredukuje na cca 3 deci. Teraz necháme vychladnúť a nalejeme do sáčkov na ľad a šup do mrazničky k operatívnemu okamžitému použitiu.
  10. Následne používame ako bujón, alebo pripravíme omáčku. Na omáčku je jednoduchý postup 1-2-3:
  11. 1 diel Demi glace
  12. 2 diely vody
  13. 3 diely masla
  14. Varíme, kým sa nám maslo nerozpustí a necháme chvílku vychladnúť. Maslo sa oddelí od vody. Na to vezmeme ponorný mixér a systémom vrr-vrr-vrr (len tak jemne, trošku, opatrne) zamiešame. Hotovo :-)

Poznámky k receptu

UKĽUDNITE SA: Zmeral som si spotrebu plynu na toto varenie a vyšlo mi, že treba na to len jeden kubík zemlného plynu. Keď si spravíte tú prácu a overíte cenu, zistíte, že za tú cenu nekúpite ani 6 vajíčok :-)