-
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke, mäsko uvaríme vo vode.
-
Ak sú zemiaky uvarené (nožík nám musí do nich vojsť ako do masla), zlejeme, necháme vychladnúť.
-
Medzitým si uvarené mäsko vyberieme z vody (vodu nevylievame, môžeme použiť napríklad na fazuľovú polievočku), nakrájame a pomelieme.
-
Ja nemám mlynček, meliem na robote.
-
Na oleji si opražíme 1 cibuľu do zlatista a primiešame pomleté mäsko, trošku orestujeme a necháme vychladnúť.
-
Ak sú zemiaky už vychladnuté, očistíme šupku a postrúhame alebo pretlačíme cez pasír do väčšej misy.
-
Pridáme lyžičku soli, vajíčka, zmiešame a pridávame múku, pokiaľ nemáme cesto, ktoré sa veľmi nelepí.
-
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujme pohárom kolieska, ktoré naplníme vychladnutou mäsovou zmesou.
-
Zabalíme a dáme variť cca po 12 kusov spolu do vriacej posolenej vody.
-
Varíme, kým guľky vyplávajú na povrch, občas premiešame, vyberieme sitkom a premastíme olejom.
-
Do hrnca si dáme speniť na olej cibuľku a pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať.
-
Do toho dáme kapustu a dusíme podliate cca 15 minút. Posledné 2 cibule nakrájame na rezance a upražíme na oleji do ružova, zlatista, hneda, kto má ako rád. Spôsob podávania na foto.